De ChristenUnie is geschrokken van de plannen van staatssecretaris Sander Dekker (Media) om de publieke omroep op de schop te nemen.

Volgens Kamerlid Gert Jan Segers gaat Dekker op de stoel zitten van de omroepen, met zijn opmerking dat er wat hem betreft geen plek meer is voor een programma als Bananasplit.

"Ik kijk nooit naar Bananasplit, maar ik wil geen overheid die omroepen gaat verbieden om zo'n programma uit te zenden", aldus Segers. "Daarin dreigt deze liberale staatssecretaris veel te betuttelend te worden."

Segers steunt wel de doelstelling van Dekker om de publieke omroep open te gooien voor externe partijen.

Ook in de rest van de Tweede Kamer is er vooral steun voor de omroepplannen.

"Een sterke en innovatieve publieke omroep is van belang voor een verbonden en diverse samenleving", aldus PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis.

Hij toont zich daarnaast verheugd over "meer mogelijkheden op digitale platforms, en volop kansen voor talentvolle televisiemakers."

Korte termijn

De SP is wel uitgesproken kritisch. "Vorig jaar waren velen het eens: na de omroepfusies en 250 miljoen aan
bezuinigingen, zouden er voorlopig geen grote veranderingen meer komen", aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

"Nu komt Dekker alsnog met ingrijpende voorstellen op korte termijn. Ze zullen de publieke omroep naar de marge verdrijven. In plaats van breed en pluriform, gaan we naar smal en elitair. Veel kijkers zullen de publieke omroep vaarwel zeggen."

Vermolmd

VVD'er Ton Elias spreekt van "het al jaren noodzakelijke openbreken van het verzuilde en vermolmde omroepbestel".

"Ook anderen krijgen toegang tot de publieke netten en dat werd hoog tijd", aldus Elias. "Bovendien gaat voor het eerst sinds jaren de discussie over de inhoud van wat publieke omroep is in plaats van over structuren, poppetjes en gevestigde belangen."

D66'er Kees Verhoeven noemt het goede stappen naar een moderne publieke omroep. "Journalistiek en drama boven amusement en commercieel voetbal", aldus Verhoeven. "Met die scherp bewaakte publieke kerntaken gaat het de goede kant op."

Wel wil hij dat er gewaakt wordt voor extra bureaucratie en marktverstoring.

Regionaal

Het CDA is tevreden dat de regionale omroepen hun onafhankelijke positie houden. "Lokaal en in de regio gewortelde publieke omroepen zijn nodig voor de lokale en regionale nieuwsvoorziening, culturele eigenheid en leefbaarheid", aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

"En natuurlijk van vitaal belang voor de controle op gemeentelijke en provinciale politiek."

PVV-Kamerlid Martin Bosma zegt met interesse naar de plannen van Dekker te gaan kijken. "Nederland 1 is nu een zender van PvdA-omroep Vara geworden. Soms hele avond haat tegen de PVV en ophemelen van de islam. Als dat kan veranderen kijk ik er met interesse naar."

Interview staatssecretaris Dekker | Reacties uit Hilversum