Nederland steekt twaalf miljoen euro in de wederopbouw van de Gazastrook. In totaal trekt het kabinet vijftig miljoen euro uit voor steun aan de Palestijnse gebieden, waaronder naast Gaza ook de Westelijke Jordaanoever valt.

De komende jaren wil Nederland de steun aan de Palestijnse gebieden op een vergelijkbaar niveau voortzetten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

De vijftig miljoen euro is bedoeld voor "humanitaire noden", voedselzekerheid, water, rechtsstaatontwikkeling, veiligheid en mensenrechten. Het geld wordt besteed via de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, niet-gouvernementele organisaties en het bedrijfsleven.

"Het is van groot belang dat de mensen in Gaza aan de slag kunnen met het herstel van de tienduizenden beschadigde en verwoeste huizen", vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Timmermans maakte de Nederlandse bijdrage zondag bekend op een donorconferentie voor de Gazastrook in de Egyptische hoofdstad Caïro. Tijdens die bijeenkomst werd bekend dat Qatar 790 miljoen euro beschikbaar stelt voor de wederopbouw van de Gazastrook. De Verenigde Arabische Emiraten maken ruim 158 miljoen euro vrij. De Europese Unie doneert 450 miljoen euro en de Verenigde Staten zo'n 168 miljoen euro.

Bekijk de beelden van de bijeenkomst:

Politieke oplossing

Nederland dringt samen met de VS, de EU en regionale partners aan op een politieke oplossing voor Gaza. Hereniging van Gaza en de Westelijke Jordaanoever zou hiervan onderdeel moeten uitmaken.

"Door in te zetten op een duurzaam staakt-het-vuren en projecten te ontwikkelen die de Gazaanse economie versterken, wil Nederland een politieke oplossing dichterbij helpen brengen", stelt Timmermans.