Lokale en regionale PvdA-politici vinden Lodewijk Asscher een betere lijsttrekker voor de volgende verkiezingen dan Diederik Samsom. 

Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van eigen onderzoek. 37 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan Asscher. Huidig partijleider Samsom komt niet verder dan 24 procent.

De lokale en regionale politici lijken zenuwachtig te worden van de aanhoudend slechte peilingen van de partij. 33 procent denkt dat het Samsom niet lukt het electorale tij te keren voor de provinciale verkiezingen in maart. 28 procent denkt dat hij dat wel voor elkaar krijgt. De rest is neutraal.

De PvdA'ers willen hun leider overigens niet afvallen. Zeven van de tien deelnemers vinden Samsom een 'toppoliticus', die van de sociaaldemocraten de tweede partij van Nederland wist te maken. 74 procent vindt dat hij niet op korte termijn weg hoeft, en van 53 procent hoeft dat ook niet als de PvdA het bij de verkiezingen in maart slecht doet.

Afstand

Meer dan de helft van de ondervraagden, 51 procent, vindt dat de afstand tussen de lokale en de landelijke partij te groot is geworden. Bijna evenveel politici vinden dat het landelijke beleid steeds moeilijker te verdedigen valt tegenover de eigen achterban. De slechte resultaten van de PvdA bij de lokale verkiezingen in maart schrijft 72 procent toe aan het kabinetsbeleid.

In een rapport signaleerde de PvdA in Friesland onlangs soortgelijke problemen met het uitleggen van de landelijke koers van de partij. 32 procent van de door Brandpunt ondervraagde PvdA'ers vindt het niet verstandig dat die provinciale afdeling nu met haar kritiek komt. 46 procent is het daar niet mee eens.

Onderzoek

KRO Brandpunt ondervroeg met het onderzoeksbureau Overheid in Nederland onder anderen raadsleden, wethouders en provinciale politici over de koers van de partij en het leiderschap van Samsom. Van de 1.276 aangeschreven politici reageerde ruim 20 procent. De uitkomsten zijn volgens de onderzoekers representatief.