De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, heeft zijn Nederlandse collega Frans Timmermans laten weten teleurgesteld te zijn over plannen om het uitkeringsverdrag met Marokko op te zeggen.

Dat melden Marokkaanse media vrijdag. Marokko verwerpt het voornemen van het Nederlandse kabinet volkomen volgens Mezouar. Hij belde ook met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.

Marokko hoopt dat Nederland zich bedenkt, want het besluit zal niet zonder gevolgen blijven voor de relaties tussen beide landen.

Mezouar stelde dat ''de nauwe en oude banden tussen de twee koninkrijken aanleiding moeten geven om in dialoog te gaan in plaats van eenzijdig voor een breuk te kiezen''.

Levenspeil

Nederland maakte in 1970 afspraken met Marokko over de uitkeringen. Nederland wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, al een tijdje aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat betekent dat ze flink lager worden. Maar volgens de rechter mag dat niet.

Nederland onderhandelde met Marokko over aanpassing van het verdrag, maar die gesprekken zijn mislukt. Het kabinet wil nu per 1 januari 2016 af van het verdrag.