Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is flink in de fout gegaan door in het tv-programma Pauw uitspraken te doen over een zuurstofmasker dat op een van de passagiers van vlucht MH17 is gevonden.

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De premier had de desbetreffende uitzending niet gezien, maar kreeg wel de volgende ochtend een berichtje van Timmermans met de boodschap dat hij een "grote fout" had gemaakt. Dat vond Rutte ook.

In het berichtje bood Timmermans zijn excuses aan en beloofde het recht te zullen zetten.

De volgende dag bood de minister openlijk zijn excuses aan en zei zijn uitspraken te betreuren. ''Zeker de nabestaanden wil ik echt mijn verontschuldigingen aanbieden'', zei hij in het gebouw van de Tweede Kamer tegen journalisten. ''Ik had het niet moeten zeggen, omdat de nabestaanden hiervan niet op de hoogte waren."

Daarmee is wat premier Rutte betreft de kous ook af. Hij zei goed te kunnen begrijpen dat de nabestaanden geschokt waren op de uitspraken van Timmermans en vindt het goed dat de minister zijn excuses heeft aangeboden.

Timmermans hoeft van Rutte door zijn blunder niet vroegtijdig naar Brussel te vertrekken, waar hij naar alle waarschijnlijkheid eurocommissaris zal worden.

Raket

De opmerking van Timmermans dat er sprake zou zijn van een "raket" die het vliegtuig zou hebben neergehaald vindt Rutte geen fout. Het officiële kabinetsstandpunt is dat nog altijd onduidelijk is of het vliegtuig is neergehaald door een raket.

Volgens Rutte ging Timmermans mee in de woordkeuze van de interviewer en dat is hem niet aan te rekenen.

Rutte benadrukte dat nog altijd niet duidelijk is of vlucht MH17 op 17 juli in het oosten van Oekraïne is neergehaald door een raket

Bekijk hier de reactie van Rutte:

'Woede'

Over de stand van het onderzoek naar de toedracht van de ramp in Oekraïne is Rutte echter "woedend".

Hij neemt het Kiev en de rebellen in Oost-Oekraïne meer dan kwalijk dat Nederland en de andere getroffen landen, zoals Maleisië en Australië "niet de kans krijgen op een fatsoenlijke manier onderzoek te doen". "Op dit moment ziet het er niet goed uit", zei Rutte.

Doordat het ernaar uitziet dat het staakt-het-vuren in het gebied niet stand zal houden en de bufferzones "het niet lijken te houden", ziet het ernaar uit dat de Nederlandse missie pas na de winter hervat kan worden.

Op dit moment vindt Rutte het "onverantwoord om westerse mensen" naar het conflictgebied te sturen.

Daarom vraagt Nederland het SES, het lokale agentschap voor rampenbestrijding in Donetsk, om nog voordat de winter valt in ieder geval de persoonlijke bezittingen in het rampgebied te verzamelen.

Bij de ramp met vlucht MH17 op 17 juli kwamen alle 298 mensen aan boord van de Boeing om het leven. Onder hen waren bijna 200 Nederlanders. Vrijdag werd bekend dat inmiddels 272 slachtoffers zijn geïdentificeerd.