PvdA-leider Diederik Samsom moet zijn menselijke hart laten zien om een nieuwe verkiezingsnederlaag in maart af te kunnen wenden.

Daarvoor pleiten drie oud-PvdA-ministers tegenover NU.nl.

De Provinciale Statenverkiezingen in maart zijn direct van belang voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. In de peilingen staat de partij er echter slecht voor.

Met name de hoge snelheid waarmee grote hervormingen in de zorg en sociale zekerheid per 1 januari 2015 worden doorgevoerd baren de oud-bewindspersonen zorgen. Omdat gemeenten hier veelal niet klaar voor zijn, kunnen de decentralisaties "desastreus" uitpakken, zo vreest oud-minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Zij zegt dan ook: "Samsom moet nu zijn menselijke hart laten zien". Oud-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie roept Samsom op om met reparaties te komen als het fout gaat.

Willem Vermeend, oud-minister van Sociale Zaken, stelt dat de PvdA moet ophouden met de "voortdurende nederlagenstrategie die wordt aangewakkerd door het activistisch kader". Hij roept Samsom op om zich volledig te focussen op zorg en sociale zekerheid.

Cramer, Vogelaar en Vermeend adviseren de PvdA-leider daarnaast om zich meer te profileren als PvdA-leider en minder als "halve minister van het kabinet".

Lees verder: Kan Samsom een nieuwe nederlaag nog afwenden?