Mensen die in Den Haag willen demonstreren met als enige doel te provoceren, krijgen daar als het aan burgemeester Jozias van Aartsen ligt geen toestemming voor. 

Daarom wil hij demonstranten van tevoren goed blijven screenen, zoals dat al twee maanden gebeurt in de stad.

Van een demonstratieverbod is echter geen sprake, zegt hij vrijdag bij BNR Nieuwsradio. Van Aartsen kreeg onlangs zware kritiek nadat demonstraties voor en tegen de radicale islam uit de hand liepen in de Haagse Schilderwijk. Hij stelde voor twee maanden verscherpt toezicht in, maar die periode is nu voorbij.

''We beoordelen iedere demonstratie op haar merites. Dat betekent ook dat we kijken naar de geschiedenis en de historie die mensen hebben bij demonstreren in de stad den Haag'', aldus de burgemeester vrijdag bij BNR Nieuwsradio.

''Het is voor mij inderdaad mogelijk om te zeggen: ik wil niet dat een demonstratie daar of daar wordt gehouden. Zoals vandaag (vrijdag) bij de demonstratie van Koerden, die heel graag door het centrum wilden lopen. Daarvan heb ik gezegd: dat gaan we dus niet doen'', zei Van Aartsen.

Met welke termijn de verlenging moet plaatsvinden, kon hij nog niet zeggen. De Haagse gemeenteraad moet zich bovendien nog buigen over het voorstel.