PVV-leider Geert Wilders overweegt naar het gerechtshof te stappen om de PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Hans Spekman alsnog vervolgd te krijgen voor hun uitspraken over Marokkanen. 

Het kan volgens Wilders niet zo zijn dat het Openbaar Ministerie hem wel als verdachte aanmerkt en Samsom en Spekman met rust worden gelaten.

Wilders gaat samen met zijn fractievoorzitter in de Eerste Kamer en de PVV-delegatieleider in het Europees Parlement met advocaat Geert-Jan Knoops de mogelijkheden bespreken van een zogeheten artikel-12 procedure bij het gerechtshof. Dat heeft Wilders vrijdag aangekondigd.

Het OM verdenkt Wilders van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Aanleiding daarvoor zijn zijn uitspraken in maart over 'minder Marokkanen', waarover ruim 6400 aangiften waren binnengekomen.

Onrechtvaardig

PvdA-leider Samsom en partijvoorzitter Spekman worden niet vervolgd voor bepaalde uitspraken die zij over Marokkanen hadden gedaan. Zo heeft Samsom gezegd dat Marokkaanse jongens een ''etnisch monopolie'' op straatoverlast hadden en Spekman zei dat Marokkanen die niet willen deugen, moeten worden vernederd.

Volgens het OM waren die uitlatingen, waarover 140 aangiftes binnen kwamen, niet strafbaar.

''Dat is onrechtvaardig en lijkt op politieke justitie. Vrouwe Justitia hoort blind te zijn en is dat duidelijk niet. Ik vind dat wij alledrie mogen zeggen wat we willen zeggen, maar het kan niet zo zijn dat er met twee maten wordt gemeten'', stelt Wilders.

Als de PVV de procedure bij het gerechtshof begint, doet Wilders dat als belanghebbende. De vraag is echter of het gerechtshof Wilders zal aanmerken als belanghebbende in de zaak. 

De uitspraken van Samsom en Spekman hadden betrekking op Marokkaanse jongens en niet op Wilders. Volgens het OM is het aan het gerechtshof om hier een oordeel over te vellen.

Zijn partijgenoten senator Marjolein Faber en europarlementariër Marcel de Graaff deden eerder aangifte tegen Samsom en Spekman.