De zorgen die de afgelopen dagen de kop hebben opgestoken over de Europese economie zijn overdreven. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) donderdag tijdens een discussie over de wereldeconomie in Washington.

Dijsselbloem noemde de waarschuwingen voor een eventuele nieuwe recessie in de eurozone "te somber".

"De meeste landen hebben veel maatregelen genomen en in de meeste landen trekt de groei aan. De cijfers zijn daarom niet zorgwekkend, we weten wat me moeten doen", aldus Dijsselbloem.

De minister wees opnieuw Frankrijk en Italië aan als landen die achterlopen bij de hervorming van hun economie. "Zij hebben nu wel regeringen die meer willen doen", stelde hij. "Laten we hopen dat ze genoeg uithoudingsvermogen hebben."

De roep om nog meer steunmaatregelen van de Europese Centrale bank (ECB) toont volgens Dijsselbloem aan dat er te weinig geduld is met de eurozone. "De nieuwe maatregelen gaan de komende maanden in, laten we afwachten hoe dat uitpakt. Wie zegt dat het niet genoeg is, weet niet waarover hij praat, we moeten eerst de effecten afwachten."

Jaarvergadering IMF

Dijsselbloem is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die instelling hamerde afgelopen dagen op de positieve rol die investeringen in infrastructuur kunnen spelen in Europa.

De eurogroepvoorzitter benadrukte echter dat de Europese begrotingsregels niet toestaan dat tekorten tijdelijk de norm overschrijden vanwege dergelijke investeringen.

Geen ruimte

"Dat moet ook zo blijven", stelde hij bij een bijeenkomst met journalisten. "Je kunt nog zulke mooie plannen hebben, maar die investeringen komen uiteindelijk bovenop de schuld, terwijl ze zich maar langzaam terugverdienen."

Nederland heeft volgens de minister zelf geen ruimte op de begroting voor extra investeringen in infrastructuur. "Daarbij ligt onze infrastructuur er ook prima bij en bereiken onze uitgaven daaraan dit jaar al een recordniveau."