De kans op een snelle terugkeer van de Nederlandse missie naar de rampplek van MH17 wordt steeds kleiner. 

Het kabinet heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De situatie in het gebied in Oekraïne is aanhoudend instabiel en onveilig en de inval van de winter zal terugkeer verder bemoeilijken. Het kabinet wil alleen een terugkeer van de missie als die veilig haar werk kan doen. "Dat zit er op dit moment helaas niet in."

Het kabinet probeert op andere manieren de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers terug te krijgen. Daarbij wordt een beroep gedaan op plaatselijke autoriteiten.

Wel blijft een interim-missie actief in Oekraïne. De lokale bevolking, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Oekraïense autoriteiten kunnen daarbij terecht. Ook zorgt de aanwezigheid van de interim-missie ervoor dat een snelle terugkeer naar de rampplek mogelijk is, "mocht de veiligheid dat alsnog toelaten". Verder treft de missie voorbereidingen om het aanwezige materiaal voor de winter op te slaan.

Wrakstukken

Met de OVSE wordt momenteel gekeken hoe alle wrakstukken uit het rampgebied kunnen worden gehaald. De Onderzoeksraad die het neerhalen van de Boeing op 17 juli onderzoekt, wil over alle wrakstukken beschikken om een volledige reconstructie te kunnen maken.

Onder nabestaanden bestaan vooral vragen over schadevergoedingen. Slachtofferhulp Nederland zal daarom over dit onderwerp een of meer informatiebijeenkomsten voor de nabestaanden organiseren. Tot dusver zijn 262 van de 298 inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines geïdentificeerd.

Situatie Oost-Oekraïne

De veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne blijft volgens het kabinet "onoverzichtelijk en fragiel". Het staakt-het-vuren dat begin september is overeengekomen, heeft dit beeld niet veranderd. "Hoewel grootschalige militaire operaties tot op heden uitblijven, wordt het bestand op dagelijkse basis geschonden."

De missie heeft zowel een Russischtalige Facebook-pagina als een pagina op het Russische sociale netwerk VKontakte opgezet, waarop oproepen worden gedaan om eventuele vondsten te melden. Ook zijn er posters en flyers in de dorpen rond de rampplek verspreid.

Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking MH17 op 10 november in de Amsterdamse RAI zullen ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn. Thema's van de ceremonie zijn geborgenheid en verbinding.

De verwachting is dat meer dan tweeduizend gasten bij de herdenking aanwezig zullen zijn. Alle niet-Nederlandse getroffen landen worden op ambassadeursniveau uitgenodigd.

De bijeenkomst krijgt een besloten karakter om de nabestaanden een veilige omgeving te bieden, aldus het kabinet. Het officiële gedeelte wordt op radio en tv uitgezonden, daarna volgt het informele besloten programma. Daar is het koningspaar ook bij.

Bij de vliegramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn 196 Nederlanders omgekomen.