Het alcoholslot voor mensen die betrapt zijn op het rijden met te veel drank op, wordt voorlopig niet opgelegd. 

Reden daarvoor is dat de Raad van State kritische vragen heeft gesteld over het alcoholslot aan het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Begin deze maand bleek dat de kans groot is dat de rechter geen straf oplegt als iemand zijn zaak voor de rechter laat komen. Dat vloeit voort uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Schultz zei dat de vragen die de Raad van State over het alcoholslot heeft gesteld aan het CBR ''dermate ingrijpend'' zijn dat het CBR het nu niet verantwoord vindt om door te gaan met het opleggen van een alcoholslot.

'Bevroren'

Schultz benadrukte dat het alcoholslot niet is ingetrokken, maar wel 'bevroren'. Definitieve duidelijkheid van de Raad van State wordt in november verwacht. Ze is al wel met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in overleg over alternatieven, mocht de uitspraak van de Raad negatief zijn.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wond zich bijzonder op over het feit dat Schultz het opschorten van het alcoholslot niet actief aan de Kamer heeft gemeld. Hij wil alle documenten over de kwestie en er dan mogelijk een Kamerdebat over.

Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Ook tijdens de rit moet er op onregelmatige momenten worden geblazen.