Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of PVV-leider Geert Wilders kan worden vervolgd om zijn uitlatingen over Marokkanen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmorgen laten weten.

Wilders wordt door het OM verdacht van het aanzetten tot discriminatie. De verdenking is volgens het OM dusdanig "dat strafvervolging in de rede ligt". Dat cloncludeert justitie na een uitvoerige juridische analyse. 

"Wilders zal worden verhoord over zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag, naar aanleiding waarvan ruim 6400 aangiften zijn binnengekomen", schrijft het OM donderdag.  

De PVV-leider vroeg op 19 maart op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol partijgenoten of die 'meer of minder Marokkanen in Den Haag willen'. De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Bekijk hier de gemeenteraadsverkiezingsavond van de PVV:

Loosduinen

Op 12 maart lanceerde Wilders op een markt in de Haagse wijk Loosduinen voor het eerst zijn slogan 'minder Marokkanen’. "Hij wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat", meldt het OM. Een definitieve vervolgingsbeslissing is nog niet genomen. 

Wilders reageert furieus op de aankondiging van het OM: "Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt." De politicus zegt nog steeds achter zijn uitspraken te staan. 

"Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de groep Nederlandse Syriëgangers, die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop."

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops laat desgevraagd weten 'in dit stadium van de procedure' geen commentaar te willen geven. 

Bekijk hier Wilders op de markt in Loosduinen:

Geen opvatting

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft "geen opvatting" over het besluit van het Openbaar Ministerie. "Het OM is een onafhankelijk instituut", zei Asscher, die als minister van Sociale Zaken ook verantwoordelijk is voor Integratie, donderdag.

Asscher had de 'minder, minder, minder'-uitlatingen kort nadat Wilders ze had gemaakt op 18 maart veroordeeld. Hij zei toen dat hij "met walging" naar de beelden van de PVV-verkiezingsbijeenkomst had gekeken. Hij noemde de uitingen van Wilders toen "gif voor de samenleving".

Rechtsstaat

Het Landelijk Beraad Marokkanen, die destijds aangifte deed tegen Wilders reageert verheugd: ''We zijn blij met dit besluit van het OM", laat Mohamed Rabbae van het beraad weten. "Het bewijst dat de rechtsstaat functioneert. Na een half jaar stilte van het OM gingen we ons zorgen maken of het OM niet te veel zijn oor naar een landelijk politicus zou laten hangen. Dit bewijst dat justitie een rechte rug houdt.''

Arja Kruis, voorzitter landelijke brancheorganisatie van antidiscriminatievoorzieningen: ''Wij zijn blij dat er eindelijk een beslissing is genomen en dat er duidelijkheid is. De uitspraak verbaast mij niet zo.Een paar jaar geleden werd Wilders nog vrijgesproken, maar toen had hij het over de islam in het algemeen. Nu ging het over mensen. Ik ben benieuwd hoe de rechtszaak gaat verlopen. Het zal veel losmaken.''

Eerder vervolgd

Wilders werd eerder al vervolgd en in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging. 

In 2011 concludeerde de toenmalig voorzitter van de rechtbank in Amsterdam, Marcel van Oosten, dat de uitspraken van Wilders vrijwel allemaal gericht waren op de religie islam en niet op moslims. Ook overwogen de rechters toen dat de PVV-voorman zijn uitspraken deed in de context van het maatschappelijke debat.

Wilders reageerde destijds verheugd en zei dat een enorme last van hem af viel: ''Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd.'' Hij noemde de vrijspraak ''het enige juiste vonnis''

Bekijk hier de reactie van het OM: