De PvdA heeft geen goed woord over voor het optreden van minister Henk Kamp (Economische Zaken) vorige week dinsdag na de aardbeving in het centrum van Groningen. 

Kamp zei toen dat de bevingen in Groningen een "fact of life” zijn.

"Zulke uitspraken van de minister kunnen echt niet", zegt Kamerlid Jan Vos (PvdA) tegenover NU.nl. "Als PvdA nemen wij hier afstand van."

Kamp deed de uitlating vorige week dinsdag vlak nadat bekend was geworden dat er een aardbeving had plaatsgevonden waarvan het epicentrum op slechts enkele kilometers van het centrum lag.

Het komt niet vaak voor dat de aardschokken tot in de stad te voelen zijn. Meestal zijn de bevingen alleen op het Groningse platteland te voelen.

Verminderen

In een poging het aantal bevingen in Groningen te verminderen besloot Kamp begin eerder dit jaar een deel van de gaswinning te reduceren of stil te leggen om deze op andere locaties op te voeren. 

Zo kon de productie volgens de minister gelijk blijven en nam het risico op aardbevingen af, maar die zouden niet verdwijnen, aldus de minister.

Na de aardschok van vorige week dinsdag zei Kamp dat er "enkele tientallen aardbevingen in de loop van het jaar" blijven en dat de beving "in het patroon past" zoals hij dat in gedachten had toen er nieuwe afspraken met de Groningers waren gemaakt over de vermindering van de aardgaswinning.

"Het is een fact of life. Dus wij moeten zorgen dat we de gevolgen daarvan zoveel mogelijk beperkten'', voegde hij eraan toe.

Opheldering

Dat is de PvdA in het verkeerde keelgat geschoten. "Een aardbeving kan nooit een ‘fact of life’ zijn", zegt Vos die zich goed kan voorstellen dat de Groningers uit het getroffen gebied zich over de uitpraken hebben opgewonden. 

Hij zal minister Kamp donderdagmiddag tijdens een het spoeddebat in de Tweede Kamer over de aardbevingen in Groningen om opheldering vragen.