PvdA-leider Diederik Samsom heeft met Eerste Kamerleden van zijn partij gesproken over hun kritiek op zijn leiderschap. Hij zegt dat de kritiek uit de Senaat hem raakt.

Ook is daarover dinsdagochtend even in de Tweede Kamerfractie gesproken, zegt Samsom dinsdagmiddag. Hij trekt zich de kritiek aan, ''want dat hoort zo''.

Wat er precies is besproken, zegt hij niet. ''Uiteindelijk komen we altijd weer tot de conclusie dat we samen, als PvdA in de Eerste en Tweede Kamer en alle anderen in de partij, problemen van mensen moeten oplossen. We moeten iets minder bezig zijn met onszelf en iets meer met de problemen'', aldus Samsom.

PvdA-senator Adri Duivesteijn liet zich vorige week kritisch uit over Samsom. Een andere senator deed dat ook, maar anoniem. Volgens Duivesteijn is de kloof tussen wat er op het Binnenhof gebeurt en wat er bij mensen in het land leeft, heel groot geworden.

Kanttekeningen

Eerder zei hij in Samsom geen moreel leider te zien. De anonieme senator had tegen RTL Nieuws gezegd dat het bindend leiderschap weg is binnen de partij, die technocratisch zou worden geleid. Ook de PvdA-afdeling Friesland zette vorige week kanttekeningen bij de landelijke partijkoers.

Samsom zei verder dat een leider van de PvdA wel een beetje gewend moet zijn aan kritiek van partijgenoten. ''Als je er niet tegen kan, ben je niet geschikt voor deze baan.''