Het kabinet moet binnen het noodhulpfonds 15 miljoen euro reserveren voor innovaties die noodhulp in conflictgebieden effectiever en efficiënter moet maken.

Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tegenover NU.nl.

"Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat humanitaire rampen beter bestreden kunnen worden of zelfs kunnen worden voorkomen. Maar dan moeten we dat wel stimuleren", aldus Sjoerdsma.

Als voorbeeld noemt hij de 'eave tube', een Nederlandse uitvinding die malariamuggen buiten de deur houdt. Of het 'slimme toilet' dat de uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera kan meten.

"We hebben meer van dit soort initiatieven nodig, maar vaak ontbreekt simpelweg het geld om prototypes te ontwikkelen, baanbrekend onderzoek te doen of nieuwe preventiestrategieën te ontwikkelen."

Half miljard

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de besteding van de humanitaire noodhulp. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend ruim een half miljard in een noodhulpfonds te stoppen voor slachtoffers van oorlogsgeweld en natuurrampen.

Het bedrag komt bovenop het huidige budget voor humanitaire hulp van ruim 200 miljoen per jaar. Dit potje is voor dit jaar alweer leeg vanwege de vele conflicten de wereld, zoals die in Irak en Syrië.

Sjoerdsma roept minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) op te onderzoeken hoe de noodhulp vooral effectiever en efficiënter kan worden ingezet.

Verloren generatie

Ook de PvdA vraagt de minister om 15 miljoen euro, maar dan voor gevluchte kinderen uit Syrië, Irak, Zuid-Sudan en de Centraal Afrikaanse Republiek.

De helft van de vluchtelingen wereldwijd is kind en in bijvoorbeeld Libanon is een kwart van de bevolking vluchteling, zegt Roelof Van Laar (PvdA). "Dat zet een enorme druk op de onderwijssector en de gezondheidszorg."

"Als je deze generatie niet de zorg geeft die nodig is op het gebied van scholing, gezondheidszorg en traumaverwerking, heb je straks een verloren generatie getraumatiseerde Syrische en Afrikaanse jongvolwassenen", aldus de PvdA'er.

Het kabinet trekt voor de komende drie jaar 30 miljoen uit het noodfonds voor gevluchte kinderen. De PvdA wil dat daar jaarlijks 5 miljoen extra bijkomt. Via Unicef moet dat geld de vluchtelingengebieden bereiken.

Coalitiepartij VVD zegt eerst concreet te willen zien wat de plannen van de PvdA precies behelzen alvorens de liberalen zullen instemmen met het voorstel.