De laatste vijf Nederlandse F-16's die gaan meedoen aan de missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak, zijn onderweg naar Jordanië. 

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De gevechtsvliegtuigen vertrokken vanaf vliegbasis Volkel. Het is volgens Hennis nog niet duidelijk of ze vrijdag al in Jordanië aankomen of dat ze eerst elders een tussenstop maken.

Nederland zal met acht F-16's, waarvan twee reservetoestellen, deelnemen aan luchtaanvallen op doelen van IS in Irak. Wanneer ze bombardementen gaan uitvoeren, is nog niet bekend. 

Commandolijn

"Het kan heel snel gaan", zei Hennis. Als het zover is, zal ze eerst de Tweede Kamer informeren. Volgens de minister moeten er eerst nog ''een aantal zaken in de commandolijn'' worden geregeld.

Premier Mark Rutte zei donderdagavond in de Tweede Kamer dat de straaljagers op z'n vroegst in de loop van volgende week actief worden boven Irak.

Er zijn nu al ongeveer 150 Nederlandse militairen in Jordanië. De komende dagen gaan de overige honderd collega's van de F-16-eenheid erheen, aldus een woordvoerder van Defensie.

Daarnaast gaan 130 Nederlanders op een gegeven moment naar Irak om Iraakse en Koerdische militairen te trainen.

Bekijk de reactie van minister Hennis-Plasschaert: