Ongeveer 14.000 thuishulpen kunnen in 2015 en 2016 hun baan waarschijnlijk behouden. Dat valt op te maken uit een brief van het kabinet.

Veel gemeenten doen namelijk hun best om te profiteren van de huishoudelijkehulptoelage (HHT), een toelage die burgers krijgen als ze een huishoudelijke hulp inhuren.

Het kabinet heeft hier de komende 2 jaar in totaal 190 miljoen euro voor beschikbaar. ''Dat geld gaat als een vliegwiel werken'', voorspelde minister Lodewijk Asscher (SZW) vrijdagochtend.

Er zijn inmiddels 108 plannen voor 154 gemeenten ingediend. Die moeten nog wel worden goedgekeurd.

Plannen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Asscher riepen de gemeenten half september op snel met plannen te komen om de HHT in te zetten in de strijd tegen dreigend banenverlies.

Asscher deed dat vrijdag nog eens. De zorg wordt anders geregeld om ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar te houden.

Het zijn intussen ''spannende jaren'', aldus de minister, waarin de zorg ook zo goed mogelijk moet blijven.

''Het ziet er goed uit'', vindt hij, in de hoop dat zoveel mogelijk klanten het vertrouwde gezicht van de hulp blijven zien en die hulpen ook hun baan behouden.

Alfaconstructies

Ook moeten de zogenoemde alfaconstructies ermee worden tegengegaan, afspraken waarbij de positie van de hulp een stuk onzekerder is.
 

''Geen alfahulpen, maar banen met een volwaardige rechtspositie voor mensen in de zorg”, aldus Van Rijn in de brief.

Het Interventie Team Langdurige Zorg, met als voorzitter Doekle Terpstra, zet zich intussen ook met bemiddeling en advisering in voor de continuïteit van zorg en het voorkomen van onnodige ontslagen, staat in de brief.

Bekijk hier de reactie van Asscher: