Begeleiders van 17-jarige automobilisten mogen niet onder invloed zijn van drank of andere middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) is van plan om dit strafbaar te stellen als het experiment 2toDrive definitief wordt ingevoerd, schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede kamer.

Door 2toDrive kregen 16-jarigen vanaf 2011 de kans om rijlessen te nemen en op hun 17e hun rijbewijs te halen. Enkele tienduizenden jongeren hebben zo hun rijbewijs gehaald. Daarna mogen de 17-jarigen totdat ze 18 zijn alleen de weg op als er een oudere en ervaren automobilist naast ze zit.

Uit een rapport van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat bijna  tien procent van de ondervraagde 4.000 2toDrivers meldt weleens ''de Bob'' te zijn geweest. Het is niet duidelijk of de coach of een andere passagier dan had gedronken.

Verder zegt één op de zeven 2toDrivers wel eens zonder begeleider te hebben gereden. De minister vindt dat een aanzienlijk percentage en laat dit verder onderzoeken. Als de politie dit ontdekt, wordt het rijbewijs van de betrokkene ongeldig verklaard.

Schultz vindt het verder niet nodig om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) verplicht te stellen voor rijinstructeurs van 17-jarigen. In de enquête gaf niemand aan zich ongemakkelijk te hebben gevoeld, dus een VOG is niet proportioneel en zou tot extra administratieve lasten leiden, vindt ze.

Onderzocht wordt nog wat voor effect de jonge automobilisten hebben op de verkeersveiligheid.