De Tweede Kamer heeft "grote zorgen" over de financiering van de Nederlandse bijdrage aan de militaire missie tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Volgens coalitiepartij PvdA wordt de missie "op de pof" gefinancierd. Ook VVD, SP, CDA, D66 en GroenLinks zijn bezorgd.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft 150 miljoen uitgetrokken voor de missie die zes tot twaalf maanden in beslag zal nemen, verwacht het kabinet.

Voor 2014 heeft het kabinet 30 miljoen in de portemonnee liggen, dat betekent dat er een tekort van 120 miljoen ligt. Die 120 miljoen wordt vervolgens gedekt door "middelen uit latere jaren naar voren te halen middels een kasschuif", zo schreef het kabinet in de artikel 100-brief over de missie aan de Kamer.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft "grote zorgen" over het geschuif. "We kunnen dit niet uit de plooitjes van toekomstige begrotingen financieren."

Michiel Servaes (PvdA) eist daarom een toezegging van het kabinet dat er een structurele oplossing gevonden wordt voor de financiering van deze, en toekomstige militaire missies.

GroenLinks-leider Bram van Ojik noemt het "geen fraaie vertoning" dat het kabinet een beroep doet op toekomstige reserves en eist een structurele oplossing, maar wijst er wel op dat "niemand een half jaar geleden had kunnen voorzien" dat Nederland zich in een internationale strijd tegen IS zou mengen.

Langere termijn

Hoewel het kabinet keer op keer herhaalt dat de missie in Irak zes tot twaalf maanden zal duren, rekent de Kamer op een langer verblijf in Irak en de regio.

Volgens D66 kan het kabinet niet uitsluiten dat de internationale gemeenschap de komende jaren elders in de wereld een bijdrage van de Nederlandse krijgsmacht verwacht. Ook Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eist een "fundamentele oplossing" voor de financiering. "Het piept en het kraakt bij Defensie en Buitenlandse zaken." 

"Dit is een fundamentele operatie. Dit is een fundamenteel gevecht wat we voeren. We moeten de naïviteit van ons afschudden. Dit gevecht zal lang duren", zegt Ten Broeke.

Volgens SP'er Harry van Bommel stort Nederland zich in een internationale strijd waarbij niet duidelijk is hoe die zal aflopen. Dat Nederland langer dan een jaar in Irak zal zitten, is iets wat zeker is, aldus Van Bommel.

"Nederland heeft gebedeld mee te mogen doen met de Amerikaanse strijd tegen terrorisme", zegt de SP'er. Bovendien verwacht de Amerikaanse president Obama dat de strijd tegen IS meerdere jaren in beslag zal nemen. "Als je zo staat te hijgen om mee te doen, kun je niet na een jaar al zeggen dat je ermee stopt."

Mandaat

Ook het CDA ziet dat Nederland er als de kippen bij was zich aan te sluiten bij de coalition of the willing, maar vindt dat de missie aan alle kanten rommelt. "Wij steunen de strijd tegen IS, maar waarom is Nederland niet militair actief in Syrië?", vraagt Defensiewoordvoerder Raymond Knops (CDA) zich af.

Volgens het kabinet is er "op dit moment geen internationale overeenstemming" over een volkenrechtelijk mandaat voor een militaire interventie in Syrië. Voor Irak is die er wel, omdat de Iraakse regering de internationale gemeenschap om hulp heeft gevraagd.

De uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dat zijn land achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme, moet volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) niet worden opgevat als toestemming voor de bombardementen in dat land.

Toestemming of niet, feit is dat de Amerikanen wel bombarderen in Syrië en Nederland niet. Toch maakt Nederland deel uit van de gezamenlijke strijd, meent Knops.

Dat Nederland geen bommen gooit op Syrië, maakt Nederland nog niet medeverantwoordelijk. Het CDA eist daarom snel duidelijk van het kabinet. "Of Nederland steunt de missie, en ook de missie in Syrië, of Nederland doet niet mee."

F-16

D66 waarschuwt echter dat de Amerikanen vliegen met F-22's die niet door de radars gesignaleerd kunnen worden en Nederland met F-16's vliegt. Zolang niet duidelijk is wat de Syriërs van plan zijn, lijkt het Sjoerdsma niet verstandig de Nederlandse gevechtsvliegtuigen bloot te stellen aan de luchtafweergeschutten van president Bashar al-Assad.

Servaes wil eerst een langer termijn visie op Syrië zien, voordat de PvdA instemt met bombardementen op Syrië. "Wat gebeurt er nadat IS in Syrië verslagen is? Er is geen plan en geen mandaat." Zelfs als er een VN-mandaat zou zijn, wil de PvdA eerst een visie op de wederopbouw van Syrië zien.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de missie tegen IS in Irak.