De Syrische autoriteiten hebben geen uitdrukkelijke toestemming gegeven voor door de Amerikanen geleide luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Syrië.

Uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken zijn daarvoor ''volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking'', heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Zijn Syrische collega, Walid al-Moualem, verklaarde maandag bij de Verenigde Naties in New York dat Syrië achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme.

Sommigen maakten uit de toespraak op dat hij daarmee zonder het met zo veel woorden te zeggen goedkeuring gaf voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten en de Arabische bondgenoten.

F-16's

De Kamer vroeg het kabinet daarop om een reactie, ter voorbereiding op het debat donderdag over de Nederlandse militaire bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurbeweging IS. Nederland gaat daaraan meedoen met onder meer F-16's, maar alleen in Irak.

Omdat er volgens het kabinet geen internationale juridische basis bestaat voor militair ingrijpen in Syrië, zal ons land daar niet actief worden. Het aanvallen van IS-doelen in Irak is niet omstreden, omdat de Iraakse regering daar om gevraagd heeft en er toestemming voor heeft gegeven.

Nederland levert acht F-16's, waaronder twee reservetoestellen, om in Irak doelen van IS te bombarderen. Ook gaan Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega's trainen. Een ruime Kamermeerderheid steunt de missie, waaraan 380 Nederlandse militairen meedoen.

600 vlieguren

De F-16-gevechtsvliegtuigen zullen tijdens de missie in totaal 600 vlieguren per maand maken. Volgens het kabinet houdt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, daar rekening mee.

Nederland heeft niet voldoende precisiemunitie voor de F-16's als ze een heel jaar zouden meedoen aan de internationale missie. Daarom is het noodzakelijk om munitie aan te schaffen, melden de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Het kabinet zei vorige week dat de F-16's mogelijk in Jordanië worden gestationeerd. Daar ging ook een verkenningsteam heen. Bovendien streeft Nederland ernaar samen te werken met België en Denemarken en met de Verenigde Staten, die ook F-16's hebben toegezegd.

"Het gezamenlijk stationeren van F-16’s uit verschillende landen op dezelfde basis versterkt de samenwerking", schrijven de ministers. Belgische F-16's, die woensdag voor het eerst verkenningsvluchten hebben uitgevoerd in de omgeving van de hoofdstad Bagdad, opereren vanuit Jordanië.

Financiering

De Kamer is bezorgd over de financiering van de missie, die 150 miljoen euro kost. Dat wordt deels betaald door een greep te doen uit de budgetten voor de periode tot en met 2019. Waar het geld voor eventuele latere missies nu vandaan moet komen, kan het kabinet niet zeggen. "Mocht deelname aan eventuele missies in de toekomst aan de orde zijn, dan zal het kabinet besluiten over de financiering."

Vijftien miljoen euro

Volgens het kabinet heeft Nederland heeft de Syrische oppositie de afgelopen jaren gesteund met ongeveer vijftien miljoen euro. Ook het Vrije Syrische Leger heeft goederen ontvangen, maar geen wapens. 

Nederland heeft trainingen gegeven aan de Syrische Nationale Coalitie en aan 'politie- en justitieactoren' in Syrië zelf. Ook is er zogeten 'niet-letale' steun gegeven aan het Vrije Syrische Leger (FSA). Daarbij gaat het in elk geval om vijftigduizend euro aan medicijnen en medisch materiaal voor FSA-ziekenhuizen.