Voor het eerst zijn er woensdag overzichten vrijgegeven van giften die politieke partijen ontvingen. 

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken publiceerde ze over het jaar 2013. Er is lang gebakkeleid over openbaarmaking, met name door de PVV.

Die partij had aanvankelijk grote bezwaren. Maar de wet verplicht politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer om nu jaarlijks opgave te doen. Het gaat om giften vanaf 4.500 euro en schulden hoger dan 25.000 euro.

De PVV heeft over 2013 geen giften van meer dan 4.500 euro ontvangen en ook geen schulden van meer dan 25.000 euro gehad, blijkt uit het overzicht.

Bij de PvdA hadden ze ook niet van die hoge giften, maar die partij kreeg bijvoorbeeld van de eigen minister Jeroen Dijsselbloem nog wel 1.000 euro.

Het CDA moet het doen met één gift van boven de 4.500, net als de ChristenUnie. D66 heeft drie van die gulle fans, de VVD twee.

De SGP heeft ook maar één zo'n gift boven de grens. Het was een gift van een paar broers uit Yerseke, maar die doneerden wel 20.000 euro.

Schenkers

De grootste schenkers aan hun eigen partij zijn politici van de SP en GroenLinks, omdat die vooraf afspreken dat ze een bepaald percentage van hun inkomsten afdragen. Dat verschilt bij beide partijen per functie. Bij GroenLinks schommelt dat tussen de 10 en 15 procent, zegt een woordvoerder van het partijbestuur.
 
De giften bij de SP lopen per persoon in de vele duizenden euro's tot bijna 1 ton van oud-Tweede Kamerlid Jan de Wit. Dat is zo hoog, omdat de inkomsten van de SP-politici rechtstreeks als gift in de SP-kas worden gestort, zegt penningmeester Rosita van Gijlswijk.

Daarna keert de partij aan de SP'ers een normbedrag uit om rond te komen. Voor onder anderen Tweede Kamerleden en Europarlementariërs is dat netto 2.670 euro. Daar komen nog wel vakantiegeld en een eindejaarsbedrag bij. Ook onkosten kunnen ze declareren.