Politieke partijen uit de provincies Groningen en Overijssel willen dat een rapport openbaar wordt over kostenreductie bij de bouw van windmolenparken op zee.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat in de Noordzee vijf grote windmolenparken worden aangelegd. Eerder waren er plannen om 12 parken te bouwen.

Door locaties samen te voegen wordt 3 miljard euro bespaard, stelt minister Henk Kamp (Economische Zaken). GroenLinks wil die besparing onderbouwd zien.

De PvdA in Overijssel, de op een na grootste partij in de Staten, vindt openbaarmaking legitiem, net als D66 en SP. De VVD twijfelt niet aan de door Kamp genoemde besparing en ziet geen reden om het rapport op te vragen.

Vertraging

GroenLinks vreest vertraging van de afspraken voor meer duurzame energie. De partij wil dat gedeputeerde Theo Rietkerk, die namens de provincies permanent in de commissie van de Sociaal Economische Raad zit die de voortgang van het Energieakkoord bewaakt, vraagt om een nu nog geheim rapport openbaar te maken. De SER-commissie vergadert 7 oktober.

Een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken zei dat de kostenbesparing van 3 miljard wordt bereikt doordat TenneT een elektriciteitsnetwerk op zee gaat aanleggen. Het rapport van ECN over de kostenbesparing is al te vinden op de site van de rijksoverheid.

Windmolens worden zichtbaar vanaf badplaatsen