Beginnende automobilisten die binnen vijf jaar worden betrapt op gevaarlijk of roekeloos gedrag in het verkeer worden al na twee in plaats van drie strafpunten naar het CBR gestuurd voor een rijvaardigheidsonderzoek.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil met die nieuwe norm de verkeersveiligheid vergroten, zo maakt het ministerie woensdag bekend.    

Van de ongeveer 250.000 mensen die jaarlijk in Nederland een rijbewijs halen, is een relatief groot aantal betrokken bij ongevallen. Ook begaan ze meer verkeersovertredingen dan ervaren weggebruikers. 

Strafpunten worden uitgedeeld voor bumperkleven met een hoge snelheid, grote snelheidsovertredingen en het veroorzaken van ernstige ongevallen.

Krijgen beginnende bestuurders binnen vijf jaar twee van deze strafpunten, dan leidt dat vanaf 1 oktober 2014 tot een tijdelijke schorsing van het rijbewijs en een rijvaardigheidsonderzoek.

Termijn

De termijn van vijf jaar geldt voor iedere bestuurder van achttien jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt. Voor jongeren die op 16- of 17-jarige leeftijd hun eerste rijbewijs halen voor bijvoorbeeld een bromfiets of personenauto geldt een termijn van zeven jaar. 

Beginnende automobilisten die twee keer in de fout gaan en niet slagen voor het rijvaardigheidsonderzoek moeten hun rijbewijs opnieuw halen. Voor bestuurders die al een strafpunt hebben gehaald vóór 1 oktober 2014 geldt de aanscherping niet. 

Voor alcoholgebruik in het verkeer gold al een norm van twee strafpunten.