Minister Ronald Plasterk (Koninkrijkszaken) grijpt in op St. Maarten om de corruptie te bestrijden. Het Openbaar Ministerie krijgt meer mensen, de Kustwacht en douane worden versterkt en zal worden aangestuurd vanuit Den Haag. 

Dat zei de bewindsman woensdag in het NPO Radio 1 Journaal. Ook komt er een toezichthouder.

Volgens Plasterk blijkt uit onderzoek dat "het bederf in alle lagen" op St. Maarten voorkomt. Het land met circa 40.000 inwoners kan de problemen niet alleen oplossen, aldus de minister.

"We moeten samen zorgen dat het niet verder afglijdt."

Tweede Kamer

Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd er door verschillende partijen ook aangedrongen op ingrijpen en het geven van hulp. Vorige week verscheen nog een vernietigend rapport over de misstanden. 

De SP wil dat Nederland het initiatief neemt om de banden tussen de onder- en bovenwereld op het eiland inzichtelijk te maken en een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de omstreden politicus Theo Heyliger, corruptie en verkiezingsfraude. SP-Kamerlid Ronald van Raak verweet met name de PvdA en D66 dat zij de zaken niet goed hebben geregeld bij de invoering van nieuwe staatkundige verhoudingen in 2010.

VVD, PvdA en CDA vinden ook dat er een onderzoek moet komen maar willen als politicus niet op de stoel van het Openbaar Ministerie gaan zitten. Wel vinden ze dat verantwoordelijk minister Ronald Plasterk het OM en de politie moet versterken.

VVD-Kamerlid André Bosman wil Sint-Maarten tot maart 2015 de tijd geven om orde op zaken te stellen en anders moet de Rijksministerraad ingrijpen.

De SP wil toe naar lossere verhoudingen tussen de vier landen van het koninkrijk. Van Raak ziet meer in een gemenebest, waarin de vier landen op basis van gelijkwaardigheid opereren. Ook de VVD ziet meer in een gemenebest.

Koninkrijksrelaties

De Tweede Kamer behandelt woensdag de begroting van Koninkrijksrelaties. In de pauze zei de minister dat de regie van de aanpak van misstanden bij Sint Maarten hoort, maar dat de regering van het land heeft gefaald. Ook binnen de regering is sprake van corruptie, staat in het rapport, zei Plasterk.

''De situatie is ernstig en moet hoe dan ook worden aangepakt. We kunnen niet wegkijken van de problemen, want we zitten nu eenmaal in één koninkrijk. Maar we moeten het wel samen doen.''

In het statuut is vastgelegd dat Nederland deugdelijk bestuur waarborgt binnen het Koninkrijk, zei de minister.