Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie is niet van plan om de Tweede Kamer over elk incident met een tbs'er te informeren. 

Het CDA dringt daar dinsdag op aan tijdens een kort vervolgdebat over het tbs-stelsel. CDA-Kamerlid Peter Oskam vindt het niet goed dat ontsnappingen nu steeds via de media naar buiten komen.

Hij doelde daarbij op het nieuws eerder op de dag van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek dat er een tbs'er uit de kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum (gemeente Venray) tijdens een verlof op de vlucht is geslagen. Justitie bevestigt dat bericht.

Volgens Teeven is er geen sprake van een ontsnapping. ''Er is niemand over een muur gesprongen. Het gaat om een onttrekking, waarbij iemand zich aan zijn verlof onttrok.''

Hij wees erop dat het aantal onttrekkingen vorig jaar verminderd is in vergelijking met het jaar ervoor. Van de 55.000 verlofbewegingen van tbs'ers, was er 32 keer sprake van een onttrekking, aldus Teeven.

Weten

Maar het CDA maakt het niet uit hoe het wordt genoemd. Het gaat er volgens Oskam om dat er een tbs'er ongeoorloofd buiten de muren is en dat mensen dat altijd willen weten. Teeven is het daar niet mee eens. Hij is ook niet van plan De Rooyse Wissel onder curatele te stellen.

Sinds vorige week donderdag wordt naar de man gezocht. ''Hij zit uiteraard niet zonder reden in een kliniek. De man mocht wel met begeleid verlof, maar hij is natuurlijk niet helemaal ongevaarlijk'', aldus een woordvoerder van het landelijk parket eerder op dinsdag.

Hij kan niets zeggen over zijn identiteit. Volgens de EO gaat het om Hans van B. die veroordeeld zou zijn voor een poging tot doodslag.

De Limburgse kliniek is de afgelopen periode vaker negatief in het nieuws gekomen en de Kamer maakt zich daar zorgen over. Maar uit enkele onderzoeken kwamen geen structurele misstanden naar voren, meldde Teeven eerder. Er loopt nog een onderzoek naar drie sterfgevallen in één week.