Terwijl de hoorzittingen van de kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie in volle gang zijn, groeien de zorgen over de rol van de vicevoorzitters in het dagelijks bestuur van de Europese Unie. 

De Europese liberalen dreigen dinsdag zelfs al met een nee-stem tegen de hele commissie, als de toekomstige voorzitter Jean-Claude Juncker niet wat zaken wil ophelderen.

Juncker heeft, anders dan voorheen, de vicevoorzitters overkoepelende en coördinerende taken gegeven. 

Naar verluidt zouden de zeven vicevoorzitters, onder wie ook minister Frans Timmermans, voorstellen van de andere Europees Commissarissen kunnen tegenhouden en daarmee volgens de tegenstanders in de praktijk een vetorecht hebben binnen de commissie.

In een brief spreekt Juncker over ''gezamenlijk'' overleg tussen de vicevoorzitters en de commissarissen. Onduidelijk, vinden de Europese liberalen, met D66 en de VVD in hun gelederen.

Vraagtekens

Vooral bij de verdeling van de portefeuille Economische en Financiële Zaken zetten ze vraagtekens. De liberalen willen duidelijkheid over wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor besluiten. Wie er onder meer gaan over de vraag of landen zich aan de Europese begrotingsregels houden.

Afgelopen weekeinde liet de leider van de Europese sociaaldemocraten al weten dat zijn fractie het vetorecht van de vicevoorzitters niet zal accepteren. PvdA is bij deze fractie aangesloten.