Als het aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie ligt, maken ruim 500 afgewezen asielzoekers die nu nog in de opvang zitten, snel plaats voor de ''echte vluchtelingen'' uit Syrië.

Van hen zijn 370 mensen verwijderbaar en nog eens 190 anderen ontruimbaar, zegt Teeven dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Verwijderbaar houdt in dat iemand uitgeprocedeerd is, een vertrekplicht uit Nederland heeft en ook geen recht meer op opvang van het Rijk. Ontruimbaar betekent dat iemand is afgewezen en geen recht meer heeft op opvang in een asielzoekerscentrum, maar nog in beroep kan gaan.

Teeven is in overleg met tal van gemeentes over verwijderingen. In Utrecht ging dat vorige week mis en beklaagde de gemeenteraad zich erover dat niet bekend was dat een uitgeprocedeerde Somaliër uit het azc in Utrecht was gezet.

Afspraken

D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde weten waarom Teeven zich niet aan de afspraken met de stad heeft gehouden. Burgemeesters moeten het volgens hem weten als iemand verwijderd wordt in verband met de openbare orde.

Maar volgens Teeven was er wel overlegd en hij zal de Tweede Kamer op verzoek van de SP een feitenrelaas sturen. Volgens hem zijn verwijderingen wel in samenspraak met gemeenten, maar lukt dit niet altijd, zoals in Utrecht. Hij zei te zullen blijven overleggen met het lokale bestuur.

Oud azc

Op dinsdag werd ook bekend dat er misschien weer vluchtelingen komen in het oude asielzoekerscentrum van het dorp 's-Gravendeel, nabij Dordrecht. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gevraagd of het complex weer in gebruik kan worden genomen. Het is de bedoeling dat er maximaal vijfhonderd asielzoekers worden ondergebracht.

De gemeente Binnenmaas, waar 's-Gravendeel (8.700 inwoners) onder valt, wil ''in principe meewerken aan het verzoek''.

De laatste maanden komen er heel veel asielzoekers naar Nederland, onder meer uit Syrië, Somalië en Eritrea. Die worden in leegstaande gevangenissen en legerkazernes opgevangen, maar ook in speelstad en vakantiepark Oranje in Drenthe en de IJsselhallen in Zwolle. Omdat de hoog is, moeten er veel nieuwe opvangplekken komen.