Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid) moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten. 

De AIVD en het Openbaar Ministerie zouden steeds vaker privacygevoelige informatie van Nederlanders opvragen via een wettelijke achterdeur bij de Belastingdienst.

"Het kan niet zo zijn dat de AIVD via een achterdeur werkgegevens, bankgegevens en reisgegevens van miljoenen onschuldige Nederlanders verzamelt en dat die op plekken terechtkomen waarvan we dat eigenlijk niet willen", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, die een debat over de kwestie aanvroeg. De Kamer wilde evenwel eerst opheldering in een brief.

De Correspondent schreef dinsdag dat de Belastingdienst steeds meer een inlichtingendienst wordt die massaal privacygevoelige informatie verzamelt over Nederlanders.

Justitie, politie en de inlichtingendiensten kunnen die gegevens via een wettelijke 'achterdeur' opvragen. Het gaat onder meer om kentekens, banktransacties en gegevens over reizen met het ov.