De Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte donderdagavond aanschuift bij het plenaire debat over de militaire missie tegen Islamitische Staat (IS). 

Een verzoek hiertoe van CDA, SP en PVV kreeg brede steun in de Kamer dinsdag.

Volgens CDA-fractieleider Sybrand Buma gaat het om een ''bijzondere missie''. Het debat staat gepland met de bewindslieden van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

PVV-leider Geert Wilders wil ook dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aanwezig is omdat het ook over de binnenlandse veiligheid gaat.

Nederland stuurt acht F-16's om commandoposten, voertuigen en installaties van IS in Irak aan te vallen. De gevechtsvliegtuigen vertrekken naar verwachting nog deze week. Ook gaan Nederlandse militairen het Iraakse leger trainen. In de Kamer steunt een grote meerderheid de missie.

Budget

Momenteel is er nog budget voor een missie. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dinsdag bij RTL Z dat het geld voor internationale (militaire) missies van Nederland nog niet op is na de Nederlandse bijdrage in de strijd tegen IS. 

De missie tegen IS kost volgens schattingen ruim 150 miljoen euro. Wel wordt de missie deels bekostigd door budget voor de komende jaren naar voren te halen. Volgens Dijsselbloem is er dan nog geld over, voor een eventuele verlenging van de IS-missie of voor een andere operatie.

"Het is wel zo dat als Nederland met dit soort dure missies doorgaat het budget op enig moment opraakt", aldus Dijsselbloem. Volgens Dijsselbloem is dit een uitzonderlijke situatie. 

Waarom Nederland F16's naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak