Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag zoals verwacht in de Senaat bakzeil gehaald met de invoering van een enkelband voor gedetineerden in het laatste deel van hun straf. 

Alleen VVD en PvdA stemden voor en die hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Ondanks een hele rits kritische vragen en in zijn ogen soms "genadeloze" opmerkingen paste Teeven zijn wetsvoorstel niet aan. Hij wil met onderdelen uit de plannen verdergaan.

Kern van het plan was dat gedetineerden die zich goed gedragen en tegen hun invrijheidsstelling aanzitten, een enkelband om kunnen krijgen. Vanwege de bezuinigen op het gevangeniswezen moeten gevangenen dan het laatste deel van hun straf thuis uitzitten. Op die manier kunnen ze werken aan de terugkeer in de samenleving. Bestaande regelingen zoals een speciaal programma en dito verloven, komen dan te vervallen.

Vanwege de bezuinigen op het gevangeniswezen moeten gevangenen het laatste deel van hun straf thuis uitzitten en in de gaten worden gehouden met een enkelband met zendertje. In het voorstel van Teeven zou een gevangenisdirecteur bepalen of een gedetineerde het laatste deel van zijn straf thuis mocht uitzitten.

Negatief

De Raad van State was al negatief en in de Tweede Kamer haalde het voorstel het slechts met de hakken over de sloot.

Teeven verdedige zijn idee vorige week in de Eerste Kamer. Maar toen werd al duidelijk dat de senaat grote problemen had met het voorstel.

Veel fracties in de Senaat zijn het er niet mee eens dat niet een rechter, maar ambtenaren moeten beslissen of een gedetineerde in aanmerking komt voor de enkelband. Diverse senatoren noemen dit "onbestaanbaar". Ook hadden ze het niet allemaal op het vervallen van de speciale programma's.

Verder klonk de kritiek dat Teeven als voornaamste doel van zijn plannen een bezuiniging van 16 miljoen euro voor ogen had.

Teeven 

Ondanks de verdedeging van het wetsvoorstel zal staatssecretaris Teeven "er geen traan om laten" dat zijn wetsvoorstel voor een enkelband is gesneuveld. Hij zei dat hij persoonlijk niks heeft met een enkelband. Bovendien zou de maatregel toch al veel minder besparing opleveren dan de 16 miljoen euro die hij ervoor had ingeboekt, zei hij. Dat komt omdat het aantal gevangenen daalt.