Visverwerker Foppen, die in 2012 betrokken was bij een internationale salmonella-uitbraak door besmette zalm, heeft zijn zaken twee jaar na dato nog altijd niet op orde. 

Dat blijkt uit antwoorden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op Kamervragen.

''Ik vind het zorgwekkend dat ondanks de uitbraak van salmonella in 2012 blijkt dat bij de controles in 2013 en 2014 Foppen zijn zaken nog altijd niet geheel op orde heeft'', schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Sinds de uitbraak, waar diverse mensen door overleden en meer dan 1000 ziek werden, staat het bedrijf uit Harderwijk onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Etiketten

In de antwoorden van Schippers staat dat bij controles in 2014 bleek dat het bedrijf verkeerde etiketten van de verschillende locatie gebruikte; de NVWA heeft daarvoor een waarschuwing gegeven.

Bij een controle eerder deze maand bleek onder andere omdat er ''schimmelachtige aanslag'' boven de productiebanden zat en boven een inpakband voor garnalen zat condens. Voor deze twee overtredingen krijgt Foppen een boete.

De vragen waren gesteld door SP-Kamerlid Henk van Gerven, nadat Omroep Gelderland via een Wob-verzoek stukken over het bedrijf had gekregen. Donderdag vergadert de Tweede Kamer over het voedselschandaal bij Foppen.