De Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) wil onderzoeken of het mogelijk is om subsidiegeld terug te betalen door middel van beslaglegging op het huis van oprichter en oud-hoofdredacteur Henk Krol.

Dat laat Peter Derksen, huidig bestuurslid van de stichting SVGK dinsdag weten.

Daarmee wil het bestuur van de stichting kijken of ze de onterecht verstrekte subsidie van 200.000 euro terug kunnen betalen aan het ministerie van OCW.

In juni kondigde minister Jet Bussemaker aan dat de subsidie teruggevorderd wordt. Uit een review bleek namelijk dat de subsidie onterecht verstrekt was aan de stichting.

Toenmalig bestuurslid van de stichting Henk Krol, wilde met het geld een digitaal platform bouwen waar minderjarige homoseksuelen in contact konden komen met elkaar.Tot een platform is het echter nooit gekomen. Volgens huidig bestuurslid Peter Derksen werd het geld gebruikt om de rekening van de Gay Krant te betalen, het destijds noodlijdende mediabedrijf van Henk Krol.

'Alleenheerser' 

Naast zijn functie bij de Gay Krant nam Krol ook zitting in het bestuur van de stichting waar het subsidiegeld mee aangevraagd was. "Henk Krol vervulde in zijn eentje meerde functies in de stichting. Hij opereerde toen min of meer als een alleenheerser", zo zegt Derksen. Pas later traden andere bestuursleden toe tot de stichting.

De destijds betaalde subsidie was bij het aantreden van de andere bestuursleden al aan de stichting onttrokken, vertelt huidig bestuurslid Derksen. "Er is geen geld meer, maar de stichting wordt door het ministerie wel aansprakelijkheid gesteld voor het terugbetalen van de subsidie."

Woning

De stichting probeert de aansprakelijkheid hiervoor nu opnieuw bij Krol neer te leggen. Een eerdere poging hiertoe mislukte. "We gaan nu kijken wat andere juridische mogelijkheden zijn om het geld op Henk Krol te verhalen. Een van de mogelijkheden die we daarom onderzoeken, is beslaglegging op zijn huis dat te koop staat", aldus Derksen.

Krol

Henk Krol reageert dinsdag gelaten op alle aantijgingen. Naast de berichtgeving over de subsidie werd Krol eerder al beschuldigd te hebben gelogen over de oplagecijfers van de Gay Krant.

Maar dat ontkent Krol. "De maximale oplage van de Gay Krant is ooit dertigduizend geweest en nam tegen het faillissement steeds verder af. Laat mij maar zien waar ik heb volgehouden dat de oplage hoger lag. Dat is niet waar, het klopt niet." Krol sprak tegen tegen hij heeft volgehouden dat er tot het einde dertigduizend abonnees waren.

Krol denkt er ondanks alle commotie niet over om het bijltje erbij neer te gooien. Dat zei hij dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Dat ga ik de ouderen niet aan doen. Ze hebben mij bikkelhard nodig."

Pensioenpremies

Al eerder kwam aan het licht dat Krol de zaken bij de Gay Krant niet goed had geregeld. Hij moest vorig jaar de Tweede Kamer verlaten, toen bekend werd dat hij bij het blad geen pensioenpremies had afgedragen voor zijn personeel. Krol keerde recentelijk weer terug als Kamerlid voor de partij 50PLUS.

Hij is momenteel tijdelijk Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor 50PLUS. Hij vervangt Martine Baay, die wegens ziekte afwezig is.

Opstappen

Als Krol in de VVD-fractie zou hebben gezeten, had VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hem gevraagd op te stappen. Voor de camera van EditieNL benadrukt Zijlstra dinsdag dat het niet aan hem is, maar aan Krol en diens partij om conclusies te trekken.

''Voor het aanzien van de politiek zou het goed zijn erover na te denken'', aldus Zijlstra. Het is volgens hem altijd schadelijk voor de politiek als een politicus in een kwaad daglicht komt te staan. Als iemands geloofwaardigheid in het geding is, is het volgens hem beter hangende een onderzoek terug te treden.