De verbazing over het advies aan militairen om hun uniform niet langer is het openbaar te dragen moeten we niet "groter maken dan het is". Dat zei Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp maandag in de Tweede Kamer.

Hij zei dat bij een briefing aan de Kamer over de komende Nederlandse militaire missie in Irak.

Volgens Middendorp betreft het een dringend advies aan de Nederlandse militairen. Hij wijst erop dat de Britten en Fransen, die eveneens deelnemen aan de missie tegen de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak, vergelijkbare maatregelen treffen.

Bovendien is het niet nieuw dat Defensie dergelijke maatregelen treft. Volgens Middendorp werden ten tijde van de interventie in Kosovo (1999) en na de aanslagen van 11 september 2001 dezelfde voorzorgsmaatregelen getroffen.

Als de inlichtingdiensten dat adviseren, treft Defensie maatregelen, zegt Middendorp. "Als de dreiging weg is, deactiveren wij de maatregel." Het advies is een richtlijn "en dus een opdracht" waar de militairen zich aan moeten houden, zei Middendorp.

Vrijdag zei vicepremier Lodewijk Asscher nog dat het om een vrijblijvend advies zou gaan.

Bekijk hier de reactie van Tom Middendorp:

Aanslag

Hoewel de uniformopschorting een voorzorgsmaatregel is die militairen tegen aanslagen moet verdedigen, is er volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof geen sprake van een concrete dreiging.

De kans op een aanslag in Nederland wel "ietsjes groter" geworden. "Maar we moeten die niet overdrijven", aldus Schoof. Hij sluit zich aan bij de oproep van het kabinet om ons niet "bang te laten maken".

Bekijk hier de reactie van Dick Schoof:

Risico's 

De Nederlandse militairen die deelnemen aan de missie in Irak lopen risico's, maar die zijn beperkt, zegt Middendorp. 

Ook is niet aannemelijk dat IS de gevechtsvliegtuigen uit de lucht zal halen. De inlichtingen wijzen er niet op dat IS over dusdanig zware wapens beschikt om de F16's uit de lucht te schieten, aldus de Commandant der Strijdkrachten.

Mandaat

Wim Geerts, directeur-generaal politieke zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, wees de Kamerleden erop dat militair ingrijpen in Syrië op dit moment is uitgesloten, omdat een volkenrechtelijk mandaat ontbreekt. 

De missie naar Irak is het gevolg van het verzoek van de Iraakse regering en daarom legaal. Voor Syrië ligt dat gecompliceerder, omdat Nederland het gezag van de Syrische president Bashar al-Assad niet erkent.

Nederland zal alleen ingrijpen in Syrië als er een VN-resolutie komt, of als er sprake is van militaire aanvallen vanuit Syrië en andere landen dus een beroep mogen doen op zelfverdediging. 

Mochten de Nederlandse militairen van over de Syrische grens worden aangevallen, dan mogen zij zichzelf daartegen verdedigen, zei generaal Middendorp. "Zelfverdediging is altijd van kracht, ook indien eenheden van over de Syrische grens worden aangevallen."

Geerts denkt niet dat de strijd tegen IS het gezag van Assad op den duur "salonfähig" zal maken.

Geerts meldde de Kamer dat hoewel de naam van de terreurbeweging anders doet vermoeden, IS noch islamitisch, noch een staat is. "Arabische landen, moslims en moslimorganisaties beschouwen het als een belediging dat IS de islam gebruikt voor haar doeleinde", aldus Geerts.

Bekijk hier de reactie van Wim Geerts:

Missie

Nederland stuurt zes F-16's en twee reservetoestellen naar het Midden-Oosten. Met de gevechtsvliegtuigen, die in Irak doelen van IS gaan bombarderen, gaan 250 militairen mee. Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen. 

De Nederlandse bijdrage is onderdeel van de internationale strijd tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten. Inmiddels steunen vijftig landen die Amerikaanse strategie.

Volgens Tom Middendorp vertrekken de Nederlandse F-16's deze week al:

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak

Waarom Nederlandse F-16's wel naar Irak gaan, niet naar Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS | Chronologie van de Syrische burgeroorlog