Als het aan PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch ligt, draagt premier Mark Rutte vaker publiekelijk uit waar onze beschaving, onze rechtsstaat en onze democratie voor staan. 

Rutte deed dat tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer, maar het mag veelvuldiger, zei Marcouch zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

''Nederland is een prachtig land om te wonen, waar volop kansen zijn. Je hebt in deze rechtsstaat ruimte en godsdienstvrijheid. Je mag geloven wat je wil en je mag zijn wie je bent. We moeten dat met elkaar, moslim of niet-moslim, verdedigen en beschermen'', aldus de PvdA'er.

Volgens hem hebben veel jonge moslims het gevoel dat Nederland de islam niet moet en dat zij hier niet mogen zijn. ''Het lijkt erop dat het andere extremistische geluid overheerst: dat de islam de vijand is en dat moslims het land uit moeten.'' Hij vindt wel dat je er wat voor moet doen.

''Die Hollandse droom is niet zomaar gegeven. Het is bloed, zweet en tranen om iets te bereiken.'' Uitsluitingsmechanismen zoals discriminatie zijn volgens hem geen excuses om je aan te sluiten bij zo'n verderfelijke beweging als de IS.

'Wij-zij'

De PvdA'er vindt dat alles moet worden gedaan om de extremist van morgen te voorkomen. Daarbij zijn ook de ouders belangrijk door hun rol in de religieuze ontwikkeling. Wat geven ouders hun kinderen mee? Ouders zouden niet in een 'wij-zij' moeten opvoeden, aldus Marcouch.