De kans dat verzetsgevangenis Oranjehotel in Scheveningen een openbaar museum wordt, is een stuk groter geworden.

Inmiddels is de helft van het benodigde bedrag toegezegd, liet Stichting Oranjehotel zaterdagmiddag weten. Het cellencomplex kreeg zijn opvallende naam toen daar in de Tweede Wereldoorlog honderden Nederlandse verzetsstrijders werden vastgezet.

Tijdens de jaarlijkse herdenking zaterdagmorgen maakte staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) bekend dat het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) onder voorwaarden 1 miljoen euro bijdraagt.

De gemeente Den Haag had eerder al minimaal 500.000 euro toegezegd. Van Rijn noemde het in een toespraak ''moreel verplicht'' om de verzetsstrijders te herdenken. ''Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben.''

'Beveiligingsring'

Omdat het Oranjehotel binnen de muren van huidige Scheveningse gevangenis ligt, is het oude cellencomplex bijna nooit toegankelijk voor publiek. Stichting Oranjehotel wil de 'beveiligingsring' omleggen, zodat het verzetsdeel wel open gaat voor bezoekers. Met die verbouwing is 3 miljoen euro gemoeid.

Dineke Mulock Houwer, voorzitter van de stichting, is erg blij met de nieuwe toezegging. ''Dit geeft ons het vertrouwen dat het herinneringscentrum Oranjehotel gerealiseerd moet kunnen worden. Dit zeg ik ondanks het feit dat we nu nog een gat van 1,5 miljoen euro hebben en dat we daarvoor nog steeds verder moeten met het realiseren van de financiering.''