Het debat in Europa moet politieker en minder technisch. Minister van Buitenlandse Zaken en beoogd vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie Frans Timmermans schrijft dat in antwoord op vragen van Europarlementariërs over zijn ideeën en ambities. 

De vragenreeks is voor het Europees Parlement een voorbereiding op de hoorzitting met Timmermans op 7 oktober.

Timmermans schrijft dat hij de democratische legitimiteit van de EU wil versterken, onder meer door meer politieke dan technische debatten te voeren met het Europees Parlement.

Hij belooft ook transparantie in zijn werk en gaat alle ontmoetingen die hij heeft met organisaties en over Europees beleid openbaar maken. Hij wil ook een verplicht register waarin alle contacten met lobby-organisaties komen te staan.

Timmermans schrijft verder dat de Europese Commissie uit haar 'Brusselse bubbel' moet en naar de mensen toe moet. ''De commissie moet laten zien dat de prioriteiten van de burger die van hen zijn'', zo schrijft hij. ''Dat zal tijd kosten en moeite om vertrouwen weer op te bouwen, maar dat is onze taak.''

Parlementen

Nationale parlementen moeten in de ogen van de PvdA-minister een nadrukkelijker rol spelen. Timmermans schrijft dan ook dat hij er een voorstander van is dat de Europees commissarissen voor nationale parlementen van de EU-lidstaten verschijnen. Hij zal zijn collega-commissarissen aanmoedigen dat te doen.

De hoorzittingen van het Europees Parlement met alle kandidaat-commissarissen beginnen maandag. Timmermans is als laatste aan de beurt, op 7 oktober. De nieuwe commissie treedt begin november aan.

Junckers puzzel: Hoe de nieuwe Commissie tot stand kwam