De IND gaat de zaak behandelen van de asielzoekende Afghaanse tolk Abdhul Ghafoor Ahmadza. Hij zal niet worden overgedragen aan Noorwegen.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Hij heeft dat besloten nadat hij daarover had gebeld met zijn Noorse collega.

In de korte mededeling aan de Kamer legt Teeven verder niet inhoudelijk uit waarom de IND het dossier van de tolk, die in Uruzgan voor de Nederlandse missie heeft gewerkt, nu wel gaat behandelen.

De man, Abdhul Ghafoor Ahmadzai, zegt dat in Afghanistan de Taliban achter hem aanzitten en zijn broer al hebben vermoord. Hij diende eerst tevergeefs in Noorwegen een asielverzoek in. Daarna probeerde hij het in Duitsland en vervolgens hier.

Volgens Europese afspraken mag een asielzoeker alleen in één land een asielverzoek indienen en daarom nam Nederland zijn verzoek aanvankelijk niet in behandeling. Teeven bekrachtigde dat besluit vorige week.

Debat

Dat besluit viel slecht bij de oppositie. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vroeg daarom een debat over de kwestie aan. Dat debat werd in eerste instantie getorpedeerd door de VVD en PvdA. 

Donderdag probeerde Sjoerdsma het opnieuw. Hoewel PvdA'er Martijn van Dam stelde dat het gebruik is niet over individuele gevallen te praten in de Tweede Kamer, ging de PvdA alsnog overstag.

Nu duidelijk is dat de zaak alsnog inhoudelijk behandeld zal worden door staatssecretaris Teeven, is het onduidelijk of het debat doorgang zal vinden.

Fatsoen

Sjoerdsma is blij met het besluit van Teeven, maar hekelt de manier waarop dat tot stand heeft moeten komen.

"Teeven heeft na aandringen van de Kamer terecht besloten om de zaak van de tolk Ahmadzai inhoudelijk te behandelen. Het is spijtig dat er veel druk vanuit de Kamer nodig was om de staatssecretaris tot dit inzicht te laten komen. Het is van belang dat Nederland mensen steunt die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor Nederlandse missies in het buitenland, zoals het kabinet eerder ook heeft beloofd", aldus de D66'er.

Volgens de PvdA blijkt weer dat Nederland, maar ook Noorwegen, "fatsoenlijk" met asielzoekers omgaan, zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij tegenover NU.nl.

"Teeven heeft met zijn collega gebeld en met respect voor de privacy van de man en voor een ordentelijke afhandeling van de asielaanvraag dit besluit genomen."

Scheiding

Verder wil Maij niet inhoudelijk reageren op de zaak van de Afghaanse tolk. "We moeten daar razendzorgvuldig in zijn." Volgens Maij moet de Kamer niet proberen op de stoel van staatssecretaris Teeven willen zitten.

Dat vindt ook VVD-Kamerlid Malik Azmani. "Het is niet aan de politiek om inhoudelijk te reageren op individuele gevallen. Vooral niet over zaken die nog onder de rechter liggen."

De tolk zelf en zijn advocaat Wil Eikelboom zijn blij met de stap van Teeven. "Het is een mooie eerste stap, want tot een uur geleden kon mijn cliënt nog elk moment worden uitgezet", reageert Eikelboom. "Maar hij heeft nog geen asiel. De asielprocedure moet nog worden gehouden."