De Duitse europarlementariër Rebecca Harms is donderdag de toegang tot Rusland geweigerd. 

Zij werd na drie uur wachten op het vliegveld van Moskou tot ongewenst persoon verklaard en op het vliegtuig terug naar Brussel gezet. Dat heeft de fractie van de groenen in het Europees Parlement laten weten.

Harms (57), een van de twee leiders van de fractie, wilde vrijdag een hoorzitting bijwonen in de zaak-Savtsjenko. De 33-jarige piloot Nadezjda Savtsjenko werd in de nacht van 23 op 24 juni in Oekraïne ontvoerd en naar Rusland overgebracht.

Zij werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van Russische journalisten die in het oosten van Oekraïne werkten. Ook zou zij hebben gespioneerd.

Diplomatiek paspoort

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Duitse ambassade in Moskou hebben bij de Russische ambassade in Berlijn en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het besluit van de regering in Moskou geprotesteerd. Harms beschikt over een diplomatiek paspoort.

De Russische regering heeft laten weten dat andere europarlementariërs hetzelfde lot zou kunnen wachten als zij Rusland proberen binnen te komen.