De Utrechtse gemeenteraad en D66-kamerlid Gerard Schouw eisen uitleg over de onaangekondigde uitzetting van een Somalische asielzoeker uit een asielzoekerscentrum in Utrecht.

De Somaliër werd vanmorgen door de vreemdelingenpolitie uit het centrum gehaald, maar de gemeenteraad vermoedt dat burgemeester Jan van Zanen ondanks eerdere afspraken niet van tevoren door staatssecretaris Teeven (Justitie) is geïnformeerd.

Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris is er echter wel degelijk contact geweest met de burgemeester, voordat de Somaliër donderdag uit het asielzoekerscentrum werd gehaald. De gemeente Utrecht wil dat niet bevestigen of ontkennen.

"Deze rechtstreekse aansturing vanuit Den Haag is nieuw", aldus een woordvoerder van de burgemeester. "Van Zanen gaat hierover in gesprek met de staatssecretaris, collega-burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten."

Van Zanen is "onaangenaam verrast" over de uitzetting, zo meldt de NOS op basis van een verklaring van zijn woordvoerder.

Mondelinge vragen

PvdA-raadslid Bouchra Dibi heeft het college van burgemeesters en wethouders donderdagavond, mede namens zeven andere fracties, mondelinge vragen gesteld over de actie. D66-Kamerlid Gerard Schouw roept de staatssecretaris dinsdag op het matje, zo laat hij via Twitter weten.

In 2012 beloofde het Utrechtse college, na schriftelijke vragen van de PvdA, dat er "geen ontruimingen plaatsvinden vanuit het asielzoekerscentrum, omdat dit de openbare orde en veiligheid in de stad aantast". Ook is destijds afgesproken dat de burgemeester altijd wordt geïnformeerd.