Nederland krijgt weer een ambassadeur in Suriname. De status van de huidige zaakgelastigde in Paramaribo wordt hoger. 

Dat bleek na overleg donderdag tussen minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken met zijn Surinaamse collega Winston Lackin. 

Ze spraken elkaar in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vorig jaar droeg het kabinet Ernst Noorman al voor als ambassadeur in Suriname. Maar er kwam geen goedkeuring van Surinaamse kant. Normalisering van de relatie met de oud-kolonie was een belangrijk punt van Timmermans bij zijn aantreden.

''Dit is voor beide landen een positieve beslissing'', verklaarde Timmermans na de ontmoeting. ''Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden. Daarvoor is dit een stap in de goede richting.''

Decembermoorden

Sinds april 2012 is er geen ambassadeur meer in Suriname. De toenmalige ambassadeur Aart Jacobi werd teruggeroepen toen Suriname een omstreden amnestiewet aannam waardoor de verdachten van de Decembermoorden niet gestraft werden. Ernst Noorman trad vorig jaar juni aan als zaakgelastigde en wordt dus nu ambassadeur.

Suriname zal ook weer een ambassadeur naar Den Haag sturen. Daar zit nu nog een zaakgelastigde. ''Het is goed dat we de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname kunnen normaliseren'', aldus Timmermans.