Opnieuw maakt het kabinet geld vrij voor de bestrijding van ebola. Op een bijeenkomst van de VN in New York liet minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag weten 3 miljoen euro extra vrij te spelen. 

Vorige week stelde ze hiervoor al 15 miljoen beschikbaar.

Het geld komt uit een speciaal potje bestemd voor verbetering van het watergebruik en sanitatie in enkele West-Afrikaanse landen.

''Omdat deze beide zaken ook essentieel zijn bij het voorkomen van ebolabesmetting, heb ik ervoor gekozen dit bedrag specifiek te koppelen aan de bestrijding van deze dodelijke ziekte'', liet Ploumen weten.

De bewindsvrouw maakte de bijdrage bekend op een speciale bijeenkomst over de epidemie. Daarbij waren onder anderen de West-Afrikaanse leiders aanwezig. Volgens Ploumen moet goede coördinatie ervoor zorgen dat de economieën van de getroffen landen niet te veel lijden onder de ziekte.

Ook wil ze kijken hoe het bedrijfsleven kan bijdragen aan de bestrijding van ebola, waaraan al ruim 2.900 mensen zijn gestorven.

Barroso

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maakte tijdens dezelfde bijeenkomst bekend dat het dagelijks bestuur van de EU nog eens 30 miljoen euro beschikbaar stelt voor de strijd tegen ebola. De EU had al meer dan 150 miljoen voor de bestrijding van de virusziekte uitgetrokken, sinds die voor het eerst in het West-Afrikaanse land Guinee werd vastgesteld.

Ook Wereldbank maakte bekend extra geld beschikbaar te stellen voor hulp aan de getroffen regio. De instelling komt met nog eens 170 miljoen dollar over de brug. Dat betekent bijna een verdubbeling van de bijdragen van de Wereldbank.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama liet donderdag weten dat de internationale reactie op de uitbraak van ebola nog te wensen overlaat. ''Meer landen moeten bijdragen'', zei Obama. Het kan daarbij volgens hem gaan om luchttransport, experts, materieel en behandelingen.

In Duitsland hebben zich in drie dagen tijd al 4.500 militairen en burgers vrijwillig aangemeld om hulp te bieden in West-Afrika. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, liet weten overweldigd te zijn door het grote aantal.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola