Studenten gaan in het nieuwe leenstelsel maandelijks 18 euro terugbetalen voor elke 5.000 euro die ze lenen.

Dat zegt een ambtenaar donderdag tegen Kamerleden die werden bijgepraat over de achtergrond van het nieuwe systeem voor studiefinanciering. Voortaan moeten studenten de basisbeurs, die nu nog een gift is, gaan lenen.

Afgestudeerden mogen er in het nieuwe stelsel 35 jaar over doen om hun studieschuld af te lossen. Nu is dat nog vijftien jaar. Ze betalen alleen af als ze meer dan het minimumloon verdienen.

Betrokkenen mogen sneller afbetalen als ze dat willen maar hoeven dat niet. Ook niet als ze veel verdienen. Als ze wel sneller afbetalen, zijn ze minder kwijt aan rente.

Maximale termijn

De overheid is er bij de berekening van de opbrengsten van het nieuwe stelsel vanuit gegaan dat iedereen de maximale termijn neemt om af te lossen. Volgens de ambtenaren is dat een behoedzaam uitgangspunt.

De huidige afgestudeerden betalen gemiddeld in acht jaar terug in plaats van de vijftien jaar die ze mogen. De gemiddelde studieschuld is nu 15.000 euro. De gemiddelde schuld zou volgens het CPB straks gemiddeld met 6.000 tot 9.000 euro omhoog gaan.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stuurde haar wetsvoorstel deze week naar de Tweede Kamer zodat die kan beginnen met de behandeling. Volgens planning moet de wijziging in september 2015 ingaan.