Het matige optreden van SP-leider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft zijn effect op de kiezersgunst.

Dat blijkt uit een peiling van Ipsos.

Roemer werd met een 5,4 beoordeeld. Twee weken daarvoor lag zijn waarderingscijfer nog op 6,1. Ook onder de eigen achterban daalt de waardering voor Roemer: van een 7,4 naar een 6,8.

Roemer kwam zwaar onder vuur tijdens de Algemene Beschouwingen, omdat hij wel kritiek had op het kabinet maar niet met tegenvoorstellen kwam. Ook waren er momenten dat de SP-leider hakkelde.

Zijn positie binnen de SP-fractie kwam echter niet ter discussie.

Rutte

Premier Mark Rutte maakt een tegenovergestelde ontwikkeling. Hij haalt nu een 6, terwijl hij eerder op een 5,6 werd gewaardeerd.

Zowel VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra als PvdA-leider Diederik Samsom stijgen licht, respectievelijk van een 5,2 naar een 5,5 en van een 4,6 naar een 4,9.

De overige politieke leiders worden ongeveer gelijk beoordeeld ten opzichte van twee weken geleden: Alexander Pechtold (D66) krijgt een 6,2, Sybrand Buma (CDA) een 5,5, Geert Wilders (PVV) een 4,1, Arie Slob (ChristenUnie) een 5,7, Bram van Ojik (GroenLinks) een 5,4, Marianne Thieme (PvdD) een 4,9, Kees van der Staaij (SGP) een 5,5.

De waardering van het kabinet ligt momenteel op een krappe voldoende: 5,6.

Zetels

Ten opzichte van twee weken geleden stijgt de VVD in de peilingen: van 29 naar 32 zetels. De PVV stijgt van 23 naar 25. SP en D66 dalen beide met twee zetels, respectievelijk naar 18 en 24 zetels.