Het is niet bekend hoeveel Nederlanders, naast de jihadgangers, in en rond de gebieden van Islamitische Staat in Irak en Syrië verblijven.

Bijna tweehonderd landgenoten hebben zich geregistreerd bij de ambassade in Irak, maar zij kunnen in het hele land zijn. Vier Nederlanders zouden ergens in Syrië zijn.

Het is niet te controleren of iedere Nederlander zich daadwerkelijk heeft geregistreerd. Bovendien hebben mensen misschien het land al verlaten zonder dat door te geven.

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd weten. ''Het is belangrijk om Nederlanders te kunnen bereiken in gebieden waar het spannend is, maar het is niet verplicht om je te registreren'', aldus een woordvoerder.

Als mensen zich aanmelden bij de ambassade, kan Nederland snel contact met ze opnemen bij aanslagen, rampen en burgeroorlogen. Zo kan snel duidelijk worden of de Nederlanders in orde zijn of hulp nodig hebben.

Coalitie

Nederland besloot woensdag mee te doen aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Nederlandse straaljagers gaan doelen aanvallen in Irak.

Ook gaan Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega’s trainen. Deelname kan leiden tot ''een hoger risico van aanslagen in en tegen Nederland'', schreef het kabinet woensdag.

Islamitische Staat dreigde maandag burgers uit landen van de coalitie te vermoorden.

Klik op de punten voor meer informatie. - (c)NU.nl/Jolien ten Velden

Jihadisten

Volgens de laatste cijfers hebben zeker 140 Nederlanders zich aangesloten bij de strijd in Syrië.

Zij vechten voor Islamitische Staat, maar ook voor rivaliserende bewegingen als het al-Nusra Front. Ongeveer dertig van hen zijn inmiddels teruggekeerd, vijftien jihadisten zijn om het leven gekomen.

Terreurbestrijding

Er is extra alertheid op de veiligheid in Nederland vanwege de missie, zo zegt terreurbestrijder Dick Schoof. ''Het gaat niet om zichtbare maatregelen’’, vertelt hij. ''We letten extra goed op.’’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukt dat er geen aanleiding is om niet met de trein, vliegtuig of metro te reizen of publieke plaatsen te mijden. ''We doen alles om een aanslag te voorkomen, maar we kunnen natuurlijk niets garanderen.’’

De NCTV wijst erop dat het juist in het belang van de veiligheid van Nederland is om mee te doen aan de coalitie tegen de 'terroristische organisatie’ Islamitische Staat. Nederland doet mee ''juist om de dreiging die van terroristische organisaties als IS uitgaan, te verminderen'', stelt hij.

Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in Nederland is momenteel substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland ''reëel'' is. 

Schoof onderstreept dat Nederlandse hulpverleners, werknemers en andere bezoekers aan de risicogebieden heel voorzichtig moeten zijn, vanwege ontvoeringsgevaar. 

Op de vlucht

Stichting Vluchteling noemt het donderdag voor de mensen die in Syrië en Irak op de vlucht zijn geslagen vooral belangrijk dat het geweld stopt. 

"Hoe, daar gaan wij niet over, als het maar stopt. Wij zorgen voor opvang en voedsel voor vluchtelingen, voor voedsel en voor onderdak. Over de politiek hebben wij geen mening."

Stichting Vluchteling heeft zelf geen "hulpverleners met een hesje van de stichting'' in het gebied, maar werkt samen met organisaties ter plekke in Turkije en Noord-Irak.

Daarvoor heeft ze onlangs 450.000 euro vrijgemaakt, toen yezidi's en christenen op de vlucht sloegen voor de opmars van IS.

De stichting wil niet zeggen of ze ook betrokken is bij hulp in het gebied van Islamitische Staat. "Daar kunnen wij niet over uitweiden, het is daar gevaarlijk", aldus een woordvoerster.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak | Anti-IS-coalitie groeit