De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag met het kabinet over de militaire bijdrage van Nederland aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. 

De fracties hebben dat donderdag besloten in een interne vergadering.

Maandagochtend worden de Kamerleden bijgepraat door onder anderen de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp over allerlei technische aspecten van de missie, waaraan acht F-16's en 380 Nederlandse militairen meedoen.

Vlak daarna dienen de fracties nog schriftelijke vragen in die het kabinet zo spoedig mogelijk zal beantwoorden.

Volgende week donderdag praat de Kamer met de ministers van Buitenlandse Zaken van Defensie en voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat gebeurt eerst in een algemeen overleg en wordt later op de dag of avond in de plenaire zaal afgerond.

In de Tweede Kamer is brede steun voor het kabinetsbesluit om in Irak doelen van IS te bombarderen, als onderdeel van de internationale coalitie die de terreurbeweging wil bestrijden. 

'Ervaringsdeskundigen'

Naast de militaire missie wil de Kamer voormalige terrorismeverdachten tijdens een hoorzitting hun verhaal laten doen als 'ervaringsdeskundigen'. Het zal gaan om een besloten sessie. Wanneer de bijeenkomst precies plaatsvindt en wie er wordt uitgenodigd, wordt niet bekendgemaakt.

Het gaat om een initiatief van de VVD en de ChristenUnie. "Ik zal er nooit begrip voor hebben, maar als we het beter begrijpen, kunnen we het beter bestrijden", zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff donderdag.

Waarom Nederlandse F-16's wel naar Irak gaan, niet naar Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak