Militairen kunnen voorlopig beter niet in uniform reizen in het openbaar vervoer. Dat advies heeft het ministerie van Defensie gegeven.

Aanleiding is een videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder eerder deze week. Die riep op tot "een stevige daad" tegen de Nederlandse overheid.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft een NOS-bericht hierover donderdag bevestigd. Er zouden na de oproep van de jihadstrijder andere dreigementen zijn geuit die specifiek op militairen zijn gericht. 

De NOS meldt dat Defensie het besluit niet heeft genomen op advies van Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Defensie heeft hem wel geïnformeerd.

Nederland stuurt zes F-16's, 250 militairen en 130 trainers naar Irak die de Amerikanen moeten helpen de opmars van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Syrië en Irak een halt toe te roepen. 

Hofleverancier

Volgens de burgemeester van Leeuwarden wordt de vliegbasis van zijn stad hofleverancier voor de missie tegen IS. Dat zei burgemeester Ferd Crone donderdag tegen Omrop Fryslân. Het zou gaan om meerdere F-16's en 250 man personeel. Volgens het ministerie van Defensie is er echter nog geen besluit genomen. Een woordvoerster zegt dat het Volkel of Leeuwarden kan worden.

Crone spreekt van een ''zwaardere en gevaarlijkere missie'' dan de acties waarbij de basis eerder werd ingezet, zoals de campagne boven Libië drie jaar geleden. Veel militairen van de basis wonen in Friesland of Leeuwarden, aldus Crone. ''Wij staan achter de mensen die vechten voor de wereldvrede.''

Onderzoek

Op de video zou schade van de Amerikaanse bombardementen ten westen van Aleppo te zien zijn. Het filmpje is verspreid via Facebook.

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de jihadstrijder. 

Bekijk hier de veelbesproken videoboodschap van de jihadstrijder:

Waarom Nederlandse F-16's wel naar Irak gaan, niet naar Syrië