De dreiging van Islamitische Staat (IS) raakt de veiligheid van Nederland. De sancties die de VN-landen gaan opleggen aan jihadstrijders zijn van groot belang. Dat zei minister-president Mark Rutte woensdag bij de VN.

Rutte sprak in New York de VN-Veiligheidsraad toe.

''De Nederlandse regering heeft woensdag besloten dat ze F-16's en militairen stuurt. In totaal sturen we 380 mannen en vrouwen naar het Arabische gebied'', meldde Rutte aan de Veiligheidsraad.

De leden van de Veiligheidsraad ondertekenden eerder unaniem een resolutie waarin staat dat landen jihadstrijders moet berechten. ''Deze resolutie is belangrijk'', zei Rutte in zijn korte toespraak. ''Het is van belang dat we als deelnemende landen een signaal afgeven.''

De Amerikaanse president Barack Obama, die het initiatief had genomen voor de vergadering en de resolutie, zei bij het begin van de ontmoeting in New York dat ''alleen een resolutie niet voldoende zal zijn. We moeten van woorden naar daden. Ik ben ervan overtuigd dat ons dat samen gaat lukken''.

Staten moeten het vertrek naar het buitenland om met militante groepen te vechten tot een ernstige misdaad maken, zo bepaalt de resolutie. Ook het rekruteren van anderen voor de jihad en het financieren van jihadisten moet in alle landen strafbaar worden.

Tevens worden staten verplicht tot betere grenscontroles en het beter bijhouden van reisbewegingen. Critici vrezen dat de resolutie leidt tot de vervolging van onschuldige mensen.

Syrië

Verder zei Rutte woensdag dat het niet zeker is dat Nederland ook gaat optreden tegen IS in Syrië. Wanneer in de nabije toekomst sprake is van genoeg juridische basis in het volkenrecht voor militair ingrijpen in Syrië, maakt Nederland een nieuwe afweging om ook in te grijpen in dat land.

''Als Nederland hebben we strikte opvattingen over een militaire bijdrage en de noodzaak van een volkenrechtelijk mandaat. Volgens mij moeten we heel precies zijn. In Irak is er een volkenrechtelijk mandaat. In Syrië is het er niet."

De Verenigde Staten voerden dinsdagochtend luchtaanvallen uit in Syrië. Eerder hadden de VS al bijna 200 aanvallen uitgevoerd op strijders van IS in Irak. De Amerikanen gebruiken Artikel 51 van het VN-handvest als mogelijkheid om IS in Syrië met luchtaanvallen te bestrijden, dat stelt dat landen 'het recht hebben op zelfverdediging'.

''Nederland vindt een dergelijke basis te smal", zei Rutte. ''Overigens wijs ik erop dat op dit moment geen enkel land in Europa actief gaat worden in Syrië. Het lijkt een beetje alsof wij als enige alleen in Irak actief zijn, maar volgens mij geldt dat voor alle Europese landen."

De minister-president spreekt niet zijn steun uit voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië. ''Het woord 'steun' heeft voor het volkenrechtelijk mandaat allerlei betekenissen. We hebben begrip voor de actie."

Britse luchtaanvallen

De Britse premier David Cameron heeft het parlement opnieuw opgeroepen haast te maken met een besluit over Britse luchtaanvallen op IS en deze uiterlijk vrijdag goed te keuren. Groot-Brittannië zou nu mee moeten doen, vindt Cameron.

''We worden geconfronteerd met iets kwaads, waartegen de hele wereld zich zou moeten verenigen", aldus de premier. ''Groot-Brittannië zou nu actie moeten ondernemen."

Bekijk de verklaring van Cameron:

Waarom Nederlandse F-16's wel naar Irak gaan, niet naar Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak