In ieder geval vijftig, maar mogelijk 75 gezinnen mogen alsnog in Nederland blijven in het kader van het kinderpardon. 

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Hij heeft hun dossiers in de zomer zelf beoordeeld nadat ze eerder waren afgewezen voor de regeling, omdat de gezinnen te lange tijd niet in het zicht van de rijksoverheid waren geweest.

Op deze eis in het pardon kwam veel kritiek, maar de staatssecretaris weigerde de regeling te verruimen. Wel zou hij welwillend kijken naar de gezinnen die om die reden net buiten de boot waren gevallen.

Daarbij heeft hij ook de informatie meegewogen die hij van burgemeesters had gekregen. In totaal beoordeelde hij 92 gezinnen (297 personen).

Schrijnend

Bij 27 van de vijftig gezinnen die een verblijfsvergunning krijgen, vindt Teeven dat er sprake is van een schrijnend geval en gebruikt hij zijn speciale bevoegdheid. De andere 23 gezinnen krijgen alsnog een status, omdat er bijvoorbeeld nieuwe feiten en omstandigheden bijgekomen zijn. In totaal gaat het bij de vijftig gezinnen om 158 mensen. Zij krijgen dat deze week te horen.

Voor 25 andere gezinnen gloort nog hoop in verband met een uitspraak van de Raad van State die in november wordt verwacht. Teeven houdt er rekening mee dat de raad net als een lagere rechter eerder deed, zal oordelen dat het rijkstoezicht onjuist als criterium is toegepast in de pardonregeling.

Als deze voorwaarde inderdaad sneuvelt, mogen de 25 gezinnen ook blijven. Maar voor zeventien gezinnen lijkt die uitspraak volgens Teeven geen gevolgen te hebben. Zij mogen niet in Nederland blijven.

Verruimen

Het kinderpardon werd beklonken door de coalitie en geldt voor kinderen (en daarmee hun gezinsleden) die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en aan bepaalde criteria voldoen. De oppositie, behalve de PVV, wilde de voorwaarden verruimen. Ook veel burgemeesters pleitten voor een verruiming.

Kamerlid Marit Maij van de PvdA is blij, collega voor GroenLinks Linda Voortman is teleurgesteld: ''Er waren ongeveer 600 kinderen die onterecht buiten het kinderpardon vielen. Samsom beloofde om 100 gezinnen alsnog te laten blijven en dat worden er dus nu nog minder."

Vluchtelingenwerk

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland heeft Teeven met de uitbreiding van het kinderpardon ''de te strenge criteria enigszins rechtgezet. Op de valreep heeft de staatssecretaris het kinderpardon gerepareerd, maar hij heeft deze kinderen en hun ouders wel onnodig lang in onzekerheid gelaten.''

De organisatie voelt tegelijkertijd ook de teleurstelling van de ''overige gewortelde kinderen voor wie nu duidelijk is dat hun toekomst na al die jaren alsnog niet in Nederland ligt''.

Kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert noemt het besluit van Teeven in een reactie "hoopgevend". Volgens hem moet de staatssecretaris in de toekomst echter nog duidelijker zijn waarom het ene kind wel en het andere kind niet in aanmerking komt voor het kinderpardon.

Dullaert pleitte eerder dit jaar al voor een ruimere toepassing van het pardon en vindt nu nog altijd "onduidelijk waar de grens ligt; waarom het ene geval wel en het andere niet 'schrijnend' genoeg is om alsnog in aanmerking te komen voor het kinderpardon."