Het is uitgesloten dat amateurs bij gemeenten gaan bepalen of een kind zorg nodig heeft. De jeugdzorg in alle gemeenten moet komend jaar voldoen aan een reeks strenge eisen.

Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn woensdag gezegd tijdens een Kamerdebat over de invoering van de nieuwe Jeugdwet.

"In de Jeugdwet hebben we verschillende eisen opgenomen over de toegang tot zorg. Die toegang vindt plaats door gespecialiseerde jeugdhulpverleners", verzekerde Van Rijn.

"Ik constateer dat we een aantal duidelijke eisen hebben gesteld aan de gemeenten. Als zij daar niet aan voldoen dan krijgen ze dat van mij te horen."

Angst voor amateurs

Aanleiding voor de uitspraken van Van Rijn is een uitzending van Nieuwsuur over de jeugdzorg in Gemert. Daar krijgen zogenoemde dorpsondersteuners een grote stem in het toekennen van hulp. "De angst die wij hebben is dat er amateurs worden ingezet die op basis van een onderbuikgevoel inschatten of er zorg nodig is", zei SP-Kamerlid Nine Kooiman daarover.

Op 1 januari wordt een groot aantal taken overgeheveld naar de gemeenten. Zo worden ze verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Driekwart van de gemeenten heeft op dit moment echter nog steeds geen contracten gesloten met jeugdzorginstellingen.