De Tweede Kamer zal geen debat voeren over de asielzoekende Afghaanse tolk, die niet in Nederland mag blijven.

De coalitiepartijen VVD en PvdA keerden zich woensdag in een interne vergadering in de Kamer tegen een verzoek hiertoe van D66.

SP, GroenLinks en de ChristenUnie waren ook voor en wilden daarover praten met zowel minister Jeanine Hennis van Defensie als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Tot woede van de oppositie trommelden de coalitiepartijen snel wat Kamerleden op om het verzoek tegen te houden. Tijdens een procedurevergadering geldt niet de politieke verhouding, maar gaat het om de meerderheid van stemmen van de aanwezigen.

VVD en PvdA willen wel met Hennis praten over de tolkenproblematiek, maar zonder Teeven erbij en niet over tolk Abdhul Ghafoor Ahmadzai. Ze zeggen dat ze nooit over individuele gevallen praten.

Overeenkomst van Dublin

Ahmadzai wilde in Nederland asiel nadat dit in Noorwegen was afgewezen. Volgens Europese afspraken, de zogenaamde Overeenkomst van Dublinmogen asielzoekers maar in één land asiel vragen. Nederland nam het asielverzoek om die reden niet in behandeling en Teeven maakte vorige week bekend dat hij dit besluit steunt.

Dit valt slecht bij de oppositie die benadrukt dat Nederland een speciale verantwoordelijkheid heeft voor mensen die tijdens missies voor de Nederlanders hebben gewerkt. Ook de defensiebonden vinden dat. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil met beide VVD-bewindslieden in debat, ook omdat hij licht ziet tussen hun uitspraken.

Ook binnen de PvdA is niet iedereen het ermee eens. Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten van de partij, laat via de Volkskrant weten dat hij zich ''vandaag diep schaamt dat hij van de PvdA is''.

Hij zegt dat zijn bloed kookt omdat zijn partij om politieke redenen Teeven steunt om de tolk geen verblijfsvergunning te geven. Dat zijn partij en VVD vervolgens weigeren daarover verantwoording af te leggen, vindt hij ''te schandalig voor woorden''.